KBC, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Nyrstar

De onverwachte brexit veroorzaakte wereldwijd een ravage onder de bankaandelen, maar de schade is het grootst in Europa.

KBC

De Belgische en de Nederlandse bankaandelen kregen rake klappen door de brexit. Omdat de Bel-20-index goed voorzien is van financiële waarden (Ageas, KBC en ING Groep) leidde dat tot verliezen die hoger uitvielen dan bij de meeste andere Europese aandelenindexen. De koersen van de verzekeraars gingen eveneens onderuit, maar daar waren de verliezen iets kleiner dan bij de bankwaarden. Ook de koers van KBC liep aanzienlijke averij op. In twee dagen tijd ging zowat een kwart van de beurswaarde in rook op. De steun op 45 EUR begaf het maandag en de steun op 40 EUR werd onder druk gezet. Kan die ook het tij niet keren, dan behoort een daling richting 30 EUR tot de mogelijkheden. Bij een opleving zouden we posities afbouwen.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B


KBC, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Nyrstar

Deutsche Bank

De onverwachte brexit veroorzaakte wereldwijd een enorme ravage bij de bankaandelen, maar vooral in Europa. Een van de grootste slachtoffers was Deutsche Bank, waarvan de koers tot een nieuw dieptepunt daalde. De analisten menen dat de brexit de zwakke economische groei in Europa een verdere slag kan toebrengen en dat de periode van lage rente kan voortduren. De koers van Deutsche Bank gaf terrein prijs onder hoge volumes, wat technisch bekeken extra negatief is. De steun op 13 EUR – nu de eerste weerstand – begaf het maandag. Op 15 EUR ligt nieuwe weerstand.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C


KBC, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Nyrstar

Royal Bank of Scotland

Bij de Britse banken gaat de palm van het ergst geraakte aandeel naar Royal Bank of Scotland, dat voor 73% in handen van de Britse overheid is. De plannen om een stuk ervan te verkopen lijken in de huidige omstandigheden opnieuw te moeten worden opgeborgen. Omdat de Schotten zich met een grote meerderheid hadden gekant tegen de brexit, lijdt deze bank nog bijkomend onder de onzekerheid over het mogelijke Schotse referendum om bij Europa te blijven. De koers van RBS viel onder de bodem van 205 GBp, een duidelijk baissesignaal.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C


KBC, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Nyrstar

Nyrstar

Het duurde niet lang voor de verkoop van de eerste zinkmijn van Nyrstar werd aangekondigd. Nyrstar meldde dat het de Chileense El Toqui-mijn heeft verkocht aan de Australische groep Laguna Gold Ltd voor 25 miljoen USD. Dat bedrag kan nog oplopen, maar dat hangt voor een groot stuk af van de koersontwikkeling van de zinkprijs, meer bepaald op de eerste 7,9 miljoen ton die na het sluiten van de deal worden ontgonnen, te beginnen met koersen van 2100 USD per ton. Als de zinkprijs 2300 USD per ton bedraagt, kan Nyrstar 19,5 miljoen USD extra opstrijken. Als de transactie wordt afgerond, krijgt Nyrstar een bedrag van 12 miljoen USD, waarna de resterende 13 miljoen USD over een periode van vier jaar wordt betaald.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content