Intel
Comeback in 2014?
Een van de aandelen op het favorietenlijstje van het gezaghebbende Amerikaanse beursblad Barron’s voor 2014 is Intel. Het Amerikaanse technologieaandeel is dan ook al langer een serieuze achterblijver op Wall Street. Het aandeel staat nauwelijks hoger dan twee jaar geleden, terwijl de Nasdaq-index in diezelfde periode met 45% is geklommen. Intel staat traditioneel sterk in het segment van de microprocessoren voor pc’s en laptops. Daarin beschikt de groep over een marktaandeel van ongeveer 80%. Maar de omvang van die markt kalft de voorbije jaren af door de lagere pc-verkopen. Intel is ook prominent in het datacentersegment met processoren voor servers, cloudcomputing en opslagsystemen.
De halfgeleiders voor mobiele apparatuur waren tot nog toe de zwakke plek in het assortiment. De producten van Intel voor dat segment scoorden slecht. De concurrerende chips van ARM Holdings verbruikten veel minder energie en waren meestal niet duurder. Intel heeft dan ook zwaar geïnvesteerd om de aanval op het marktleiderschap van ARM in te zetten. Dit jaar moet het kanteljaar worden. Intel is erg ambitieus en wil in 2014 ten minste 40 miljoen halfgeleiders voor mobiele toestellen (tablets) verkopen. Dat zou een verviervoudiging op jaarbasis betekenen.
Intel rekent daarvoor op de Bay Trail, een nieuwe processorfamilie die een laag stroomverbruik koppelt aan hoge prestaties. De Bay Trail kan zowel in Windows- als Android-toestellen worden gebruikt. Het platform is niet alleen geschikt voor tablets, maar ook voor desktops en laptops. Het is de bedoeling dat die productfamilie na 2015 wordt opgesplitst in aparte chipsets voor het hogere en het lagere marktsegment.
Intel beschikt over het voordeel dat het de chipsets kostenefficiënter kan produceren dan de concurrentie. De Other Intel Architecture-groep, waartoe de mobiele halfgeleiders behoren, leed vorig jaar een operationeel verlies van circa 2,5 miljard USD. Door de extra investeringen zal het resultaat dit jaar nog lager uitkomen. Het hogere marktaandeel op de mobiele markt zal dit jaar dus weinig of niets bijdragen aan de winstgevendheid.
Nieuwe kwartaalcijfers
Op de jaarlijkse investeerdersdag eind november pakte het management dan ook uit met matige groeiprognoses voor het nieuwe boekjaar. Definitieve cijfers krijgen we volgende week: op 16 januari worden de kwartaalcijfers bekendgemaakt. Zowel in termen van omzet als van winst is de evolutie niet gunstig. De omzet stagneert in de buurt van 53 miljard USD en de winstevolutie gaat de jongste twee boekjaren in dalende richting: van 2,39 USD per aandeel voor 2011 naar een consensusprognose voor 2013 van 1,89 USD per aandeel. Dat cijfer wordt dan nog positief beïnvloed door de inkoop van eigen aandelen.
Op groepsniveau rekent Intel op een vlakke omzetevolutie voor 2014, terwijl ook de marges stabiel zullen blijven. Investeerders hopen op een verhoging van het kwartaaldividend, dat al zes kwartalen ongewijzigd is gebleven op 22,5 dollarcent per aandeel, of op een hogere inkoop van eigen aandelen.
Na twee ontgoochelende jaren zou 2014 het kanteljaar voor Intel moeten zijn voor chipverkopen voor mobiele toestellen (tablets). Tegen 13,5 keer de verwachte winst voor 2014 en een dividendrendement van 3,5% is Intel alvast een van de goedkopere technologieaandelen. We verhogen het advies en hopen stiekem dat de koers door de kwartaalcijfers nog wat terugvalt, zodat het aandeel in de Inside Selectie of zelfs in de voorbeeldportefeuille kan worden opgenomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier