Inspelen op het herstel van de koperprijs

U kunt onder meer met hefboomproducten en trackers in koper investeren. We bespreken twee trackers (een uit de Verenigde Staten en een uit Europa) en één hefboomproduct.

Februari was een goede maand voor koper, met een prijsstijging van 7%. Het herstel zet zich voorlopig niet door, maar ook de dieptepunten van eind januari worden niet opnieuw opgezocht. 2014 was een tegenvallend jaar met een prijsdaling van bijna een kwart, tegenover een verlies met slechts 8% voor de brede LMEX-basismetalenindex. Eerder dit jaar daalde de koperprijs zelfs naar het laagste peil sinds 2009. De mondiale kopermarkt is in surplus en dit jaar zal het overaanbod zelfs verder toenemen. Volgens de consensusprognose zou het overaanbod aan geraffineerd koper dit jaar toenemen naar 221.000 ton, tegenover 59.000 ton vorig jaar. Uit cijfers van Bloomberg Intelligence blijkt dat analisten in 2015 gemiddeld een stijging van de mondiale koperproductie met 1 tot 1,6 miljoen ton verwachten. Dat is het gevolg van de vele extra capaciteitsinvesteringen enkele jaren geleden, toen de prijzen veel hoger lagen.

In het geval van koper lag de prijs, in tegenstelling tot bij andere basismetalen, lange tijd ver boven de marginale productiekosten. De jongste maanden werd die marge steeds kleiner. Een prijs van 5000 USD per ton is voor veel producenten een break-evenpunt. De kosten worden wel gunstig beïnvloed door de lagere olieprijs. Energie staat in voor ongeveer een kwart van de totale productiekosten. Aan de vraagzijde had koper te lijden onder de neerwaartse groeibijstellingen door het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Vooral de lagere groei in China speelt het metaal parten. Marktonderzoeker CRU Group rekende voor dat de groei van het Chinese koperverbruik dit jaar zal afzwakken naar 4%, tegenover nog 5,5% in 2014. Tijdens de periode 2002 tot 2012 lag dit nog op gemiddeld 10%. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Zo kwam een einde aan de stijging van de kopervoorraden. Daarnaast zal ook China dit jaar minder geraffineerd koper produceren door een lagere raffinage. Ten slotte zouden ook de Chinese economische steunmaatregelen de vraag naar koper ten goede moeten komen.

U kunt onder meer met hefboomproducten en trackers in koper investeren. We bespreken twee trackers (een uit de Verenigde Staten en een uit Europa) en één hefboomproduct.

Koper Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code: NL0006524969

Munt: EUR

Financieringsniveau: 3488,74

Referentieprijs: 5673,25

Stoploss: 3838

Hefboom: 2,02

Koers: 20,45/20,75

BNP Paribas Markets biedt drie turbo’s long aan, waarmee dus op een stijging van de koperprijs kan worden ingespeeld. De onderliggende waarde is momenteel het termijncontract op koper voor levering in juni. Het verschil tussen de referentieprijs en de stoploss bedraagt bijna 48%. Dit is vrij hoog, wat van deze turbo dan ook een eerder defensieve keuze maakt. Toch ligt de hefboom nog steeds dubbel zo hoog als bij een gewone tracker. Wie meer risico wil nemen, kan terecht bij de Turbo met ISIN-code NL0009175462 van dezelfde uitgever, die een hefboom van 2,8 heeft.

iPath Dow Jones-UBS Copper Total Return ETN

Tickersymbool: JJC

Beurs: NYSE Arca

ISIN: US06739F1012

Uitgifte: oktober 2007

Prestatie sinds 1/1/2015: -7,2%

Rendement op 12 maanden: -12,2%

Rendement op 3 jaar: -36,8%

Gemiddeld dagvolume: 36000

Activa onder beheer: 50 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,75%

Deze tracker met tickersymbool JJC wordt uitgegeven door Barclays en gecommercialiseerd door BlackRock. JJC heeft de juridische structuur van een Exchange Trade Note of ETN. Het gaat dus eigenlijk om achtergesteld schuldpapier met afloopdatum in oktober 2037. De onderliggende waarde is de Dow Jones-UBX Copper Sub-index. Die bestaat uit één termijncontract, de Copper High Grade Future op de Comex-grondstoffenbeurs. De correlatie van de index met de koperprijs wordt verder nog beïnvloed door de prijsstructuur van de termijncontracten. Op dit moment is de jaarlijkse beheervergoeding is met 0,75% aan de hoge kant.

ETFS Copper

Tickersymbool: COPAP

Beurs: Euronext

ISIN: GB00B15KXQ89

Uitgifte: mei 2007

Prestatie sinds 1/1/2015: +5,9%

Rendement op 12 maanden: +16%

Rendement op 3 jaar: -20,1%

Uitgegeven effecten: 98500

Jaarlijkse beheerkosten: 0,49%

Deze Exchange Traded Commodity of ETC wordt uitgegeven door het Britse ETF Securities en noteert onder meer op Euronext Parijs. De tracker met tickersymbool COPAP schaduwt de Bloomberg Copper Subindex en werkt via onderliggende swap-overeenkomsten. Het grote verschil in rendement met JJC is te verklaren door de wisselkoersevolutie. COPAP noteert in EUR en de Europese eenheidsmunt is de voorbije maanden flink in waarde gedaald tegenover de USD. De prijsdaling van koper in USD werd meer dan gecompenseerd door de waardestijging van de USD. De jaarlijkse beheervergoeding is met 0,49% een stuk lager dan bij JJC.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content