Inspelen op adempauze bij Galapagos

© Galapagos

Het gaat hard voor Galapagos. Het is het overwegen waard het rendement op de aandelen op te krikken. Door de recente koersopstoot is de prijs van callopties erg hoog.

Voor Galapagos gaat het hard op de beurs. De koers staat 125 procent hoger dan een jaar eerder. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Het wordt essentieel dat die verwachtingen worden ingelost. Voorlopig slaagt het bedrijf erin met de regelmaat van een klok goed nieuws de wereld in sturen.

Zo kondigde Galapagos dinsdag jongstleden aan dat drie nieuwe Fase II-patiëntenstudies met potentieel stermiddel filgotinib van start gaan. De aandelenkoers van Galapagos perste er direct na het persbericht een nieuw spurtje uit.

Een tijdje geleden hadden we gerekend op een tijdelijke pauze in de haussebeweging van de koers. Om wat extra rendement op de aandelen te genereren, schreven we de call juni 2017 met uitoefenprijs 65,00 @ 4,50 euro. De pauze kwam er, maar het was onvoldoende lang. De koers ging aanzienlijk hoger dan 65 euro, waardoor de schrijver van de call wellicht zijn aandelen moet verkopen. Hij krijgt 69,50 euro (65 + 4,50) voor de stukken.

We hebben al meermaals gewaarschuwd dat het schrijven van calls slechts verantwoord is voor wie de onderliggende waarde (de aandelen Galapagos in dit geval) bezit. We herhalen die raad.

Het is vandaag opnieuw het overwegen waard het rendement op de aandelen in bezit op te krikken. Door de recente koersopstoot is de prijs van callopties erg hoog. Wat te denken van dit contract?

Geschreven call

Schrijf 1 call Galapagos september ’17 met uitoefenprijs 90 euro @ 5,10 euro

Wie deze call schrijft, ontvangt direct 5,10 euro. Zolang de aandelenkoers niet boven 90 euro stijgt, behoudt u de aandelen en haalt u een extra rendement van 6 procent (in vijf maanden). Rukt de koers voor 15 september aanstaande op tot boven 90 euro, dan moet u wellicht verkopen. U ontvangt dan 90 euro per aandeel plus de premie van 5,10 euro, dus samen 95,10 euro.

Geschreven put

Schrijf 1 put Galapagos september ’17 met uitoefenprijs 85 euro @ 8,90 euro

Begin dit jaar schreven we de put juni met uitoefenprijs 56 euro. We kregen daar 6,30 euro voor. Maar omdat we ervan uitgingen dat de koers van het Galapagos-aandeel nog kon stijgen, gaven we aan dat u het best kon blijven zitten. De put is nu vrijwel waardeloos (0,35 euro). Concreet betekent het dat de winst van 6,30 euro (x 100) wellicht binnen is. We kunnen die succesvolle strategie proberen te herhalen.

Met de nieuwe strategie is de schrijver van de put verplicht aandelen Galapagos te kopen aan 85 euro als de koper van de put dat wenst. Die zal dat alleen willen als de aandelenkoers terugvalt. Met dit contract zit u op winst zolang de koers van Galapagos hoger blijft dan 76,10 euro (85-8,90).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content