Herwonnen glans

Het goud lijkt aangenaam te gaan verrassen in 2015.

De goudprijs is, tegen de verwachtingen in, niet verder in elkaar gestuikt de afgelopen maanden. Nochtans leek de bodem zoek, toen de goudprijs in het najaar van vorig jaar onder 1200 USD per ounce zakte, het laagste peil sinds 2010 en onder de dubbele bodem uit 2013. Beleggers waren er toen absoluut van overtuigd dat dit jaar een ommekeer in het rentebeleid van de Verenigde Staten op het menu stond en dat dit een slechte zaak zou zijn voor het edelmetaal. De top van 1900 USD per ounce uit het voorjaar van 2011 was heel ver weg.

Maar kijk, enkele maanden later moeten we vaststellen dat geen sprake is van een tuimelperte en dat het goud 10% hoger staat. Ook de evolutie op de Amerikaanse obligatiemarkten doet vermoeden dat steeds meer beleggers eraan beginnen te twijfelen of de Federal Reserve dit jaar wel de rente zal verhogen. De jongste indicatoren in de Verenigde Staten zijn niet meer de zegebulletins van enkele maanden geleden.

De stijging van het edelmetaal is des opmerkelijker omdat de Amerikaanse dollar (USD) aan een opmars bezig is ten opzichte van de meeste andere munten. Toch zeker ten opzichte van de euro (EUR).

Dubbel prijs

De Belgische belegger in goud heeft de voorbije maanden dan ook dubbel verdiend: het edelmetaal steeg in USD en de USD klom ten opzichte van de EUR. Het bekendste metaal bleef vorig jaar dan wel min of meer onveranderd in USD, maar in EUR was al sprake van meer dan 10% winst, waarmee al een stuk van het verlies uit 2013 werd goedgemaakt. In de eerste weken van dit jaar is de goudprijs in USD al geklommen met ongeveer 8%. In EUR is dat al 15%.

Blijkbaar verwachten de beleggers nog heel wat actie van de ECB en steeds minder actie van de Amerikaanse centrale bank dit jaar. Ook de totaal onverwachte actie van de Zwitserse centrale bank om het plafond van 1,20 Zwitserse frank (CHF) ten opzichte van de EUR los te laten, heeft de goudprijs duidelijk een boost gegeven.

Kortom, het ziet er steeds meer naar uit dat het goud in 2015 aangenaam gaat verrassen. U kunt natuurlijk fysiek goud kopen, of een tracker op de goudprijs (Gold Bullion Securities bijvoorbeeld). Maar de goudmijnen zijn de voorbije drie jaar nog veel meer afgestraft dan de goudprijs zelf. De gemiddelde goudmijn staat nog amper op een derde van de piekkoers uit 2011. Maar omdat we het operationele risico van één individuele mijn niet willen lopen, leggen we een aankooporder voor de bekendste tracker op goudmijnen, de Market Vectors Goldminers (genoteerd op NYSE; ticker GDX; ISIN-code US57060U1007).

We brengen in de derivatenrubriek van het B-nummer een portret van die goudtracker. Een alternatief is ook het royalty- of streamingbedrijf Franco-Nevada (ticker FNV; ISIN-code CA3518581051), maar dat aandeel heeft het de jongste jaren al prima gedaan, zodat het stijgingspotentieel beperkter lijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content