‘Heel de Bel-20 staat te koop’

Alvast één Bel-20’er lijkt ons zo groot dat een overname niet aan de orde is, met name AB InBev.

‘Heel de Bel-20 staat te koop’. Met die boutade durven we weleens te antwoorden als ons andermaal de vraag wordt gesteld wie de volgende Belgische overnamekandidaat wordt. Want het is weer in de mode om te praten over fusies en overnames. In de eerste vier maanden van dit jaar werd dan ook al voor 1000 miljard USD aan deals aangekondigd. Het bod van meer dan 100 miljard USD van Pfizer op AstraZeneca en dat General Electric meer dan 10 miljard USD veil heeft voor de energieafdeling van Alstom heeft van speculaties over fusies en overnames weer een hot item gemaakt onder analisten en beleggers. Maar daarmee lukken die pogingen nog niet allemaal. Daarnaast moet u zich er ook van bewust zijn dat de fase van fusie- en overnamekoorts zich niet aan het begin, maar in het mature stadium van een stijgende beurstrend afspeelt. Alvast één Bel-20’er lijkt ons zo groot dat een overname niet aan de orde is, met name AB InBev.

Extra argument

Houden wij dan helemaal geen rekening met de kans op een overname? Dat mogen we absoluut niet stellen. De redelijke kans op een overname mag echter niet het belangrijkste argument zijn om een aandeel te kopen. Het moet een extra argument zijn, naast een heleboel andere. Een lijst met overnamekandidaten geven, blijft tenslotte een theoretische oefening, zonder garanties in prijs en tijd. Al maken we op die regel minstens één uitzondering. Vanaf het begin hebben we gesteld dat we bij Lumina Copper mikken op een verkoop van het koperexploratieproject Taca Taca, waarbij ons en uw geduld duidelijk worden beproefd.

We hebben er trouwens dit jaar al van geprofiteerd door het fusievoorstel in de cementsector tussen Lafarge en Holcim. Dankzij LafargeHolcim konden we in de voorbeeldportefeuille in vijf weken tijd een koerswinst van bijna 25% realiseren. Mooi meegenomen. Al speelde de kans op een fusie of overname helemaal niet mee in onze motivatie om het aandeel te kopen voor de voorbeeldportefeuille.

Laten we ook maar eerlijk zijn: de mogelijke overname van ThromboGenics de komende maanden speelt ook een rol in onze houding tegenover het Leuvense biotechbedrijf. En ook bij de keuze voor bierbrouwer SABMiller in de voorbeeldportefeuille hebben we ons mee laten leiden door de gedachte dat de groep een ideale prooi zou zijn, gezien de verdere aanvulling in Azië en het mooie potentieel in Afrika, precies voor AB InBev.

Tot slot is het bij Tubize (fin.) een argument omhet aandeel, ondanks de fraaie koersstijging, in portefeuille te houden. De farmasector klimt uit het dal en er lijkt zich een nieuwe consolidatiebeweging af te tekenen. Een middelgrote speler als UCB, met sterk groeiende geneesmiddelen op de markt en een stevige pijplijn, kan absoluut de interesse van een groter farmabedrijf opwekken, en dan zullen ze bij Tubize UCB zeker niet tegen 60 EUR per aandeel laten gaan.

Partner Content