Haussecombinaties op Umicore

Ondanks de betere prognoses stond ook de koers van Umicore de voorbije weken behoorlijk onder druk door de gedaalde grondstoffenprijzen. Toch menen we dat de koers dicht bij een bodem staat.

De Belgische materialengroep Umicore (36,45 EUR) ontvouwde grote ambities tijdens een recente voorstelling voor analisten in Londen. De groep presenteerde daar het plan Horizon 2020 dat de ambitie koestert om tegen 2020 de winst te verdubbelen. Het management gaat uit van drie megatrends: de materiaalschaarste, de verstrenging van talrijke milieunormen en de doorbraak van elektrische wagens. Umicore beschikt over drie afdelingen om daarvan te profiteren: Precious Metals Refining, Rechargeable Battery Materials en Automotive Catalysts. Voor het volledige boekjaar verwacht de groep een recurrente winst aan de bovenkant van de vork van 310 tot 340 miljoen EUR.

Ondanks die betere prognoses stond ook de koers van Umicore de voorbije weken behoorlijk onder druk door de gedaalde grondstoffenprijzen. Toch menen we dat de koers dicht bij een bodem staat. Met gerichte optieconstructies kunt u inspelen op een koersherstel in de komende maanden. Voor opties op Umicore kunt u terecht op Euronext Brussel, waarbij we de voorkeur geven aan de langstlopende series die expireren in juni 2016.

Defensieve callspread

Koop call jun 32 @ 5,90 EUR

Schrijf call jun 40 @ 1,75 EUR

De aankoop van de call juni (2016) met strike 32 kost 590 EUR voor een standaardcontract van 100 stukken, terwijl u 175 EUR recupereert door de call 40 met dezelfde afloopdatum te schrijven. Uw inzet bedraagt dus 415 EUR (590 – 175) Zoals altijd bij dat soort combinaties is dit ook uw maximale verlies. Uw break-even, het niveau waarop u per saldo winst noch verlies boekt, ligt op 36,15 EUR, fractioneel onder de huidige koers. Bij hogere koersen behaalt u winst en de maximale winst valt u ten deel wanneer op de vervaldag minstens 40 EUR wordt aangetikt. Dan behaalt u een winst van 385 EUR of bijna een verdubbeling van uw inzet. Voorwaarde is dat de koers van Umicore met 10% of meer aantrekt.

Put schrijven

Schrijf put jun 36 @ 3,30 EUR

Omdat de koers van Umicore bijzonder laag staat, kunt u goed geld verdienen via het schrijven van een ongedekte put, meer bepaald de put juni met strike 36 die at-the-money is. Dat contract levert een premie van 330 EUR of bijna 10% op en dat voor een looptijd van 9 maanden. Blijft de koers van het Umicore-aandeel boven 36 EUR, dan kunt u op de vervaldag de gekregen premie volledig op zak steken. Slechts bij koersen onder 32,70 EUR lijdt u verlies, wat betekent dat u over een baissemarge van 10% beschikt. Ook in aanmerking komt het schrijven van de put juni 34 waaraan een premie van 2,45 EUR vasthangt.

Turbo

Koop call jun 38 @ 2.50 EUR

Schrijf put jun 34 @ 2,45 EUR

Bij deze turbo haalt u de premie voor de aankoop van de call juni 38 (250 EUR) praktisch volledig uit het schrijven van de put juni 34, want voor de verplichting die u op zich neemt de stukken gedurende de hele looptijd te kopen tegen 34 EUR krijgt u een premie van 245 EUR. Uw inzet bedraagt dus 5 EUR (250 – 245). Tussen 34 en 38,05 EUR gebeurt per saldo niets. Bij koersen hoger dan 38,05 EUR behaalt u winst, terwijl u verlies boekt bij koersen lager dan 34 EUR. In vergelijking met een rechtstreekse aankoop van de stukken ligt uw risico bijna 7% lager, terwijl u met een hefboom kunt profiteren als koersen hoger dan 38 EUR op de vervaldag op het bord komen.

Partner Content