Haussecombinaties op Technip

Het blijft onzeker of de overname van CGG zal doorgaan, maar met opties mag u alvast inspelen op een hogere koers van Technip.

Er lijkt een consolidatiegolf bezig binnen de sector van de oliediensten. Zo bracht Halliburton een bod uit op Baker Hughes. In Frankrijk tracht Technip (57,09 EUR) CGG in te lijven, maar een eerste bod van 1,47 miljard EUR werd afgewezen, al leidde dat tot een lagere koers bij Technip. Die groep beschikt over een aantal sterke troefkaarten. Ze heeft een heel breed activiteitenterrein. Technip bezit een divisie Offshore/Onshore die boorplatforms installeert op zee en voor lng en schaliegas. Daarnaast heeft de groep een afdeling Subsea die is gespecialiseerd in flexibele pijpleidingen. Technip is op alle continenten actief. Ook de resultaten over de eerste negen maanden van 2014 mogen worden gezien. Technip realiseerde een omzet van 7,9 miljard EUR, 16% meer dan over dezelfde periode van 2013. Minder fraai was de daling van het bedrijfsresultaat (ebit) met 5%, tot 601 miljoen EUR, terwijl de marges nog sterker inkrompen.

Momenteel betalen beleggers 14 maal de verwachte winst van Technip over 2014, maar belangrijker is dat de groep een beter 2015 verwacht, met aanzienlijk hogere marges. Het blijft onzeker of de overname van CGG zal doorgaan, maar met opties mag u alvast inspelen op een hogere koers van Technip. Voor opties kunt u terecht op Euromext Parijs. De series met de langste looptijd, die onze voorkeur wegdragen, expireren in september 2015.

Defensieve callspread

Koop call sep 52 @ 8,15 EUR

Schrijf call sep 64 @ 2,70 EUR

De aankoop van de call september met strike 52 draagt een premie van 815 EUR, maar u recupereert een redelijk bedrag via het gelijktijdige schrijven (verkopen) van de call 64 met dezelfde afloopdatum. Uw inzet – tevens uw maximale verlies – daalt daardoor tot 545 EUR (815 – 270). Noteert het Technip-aandeel op de vervaldag op 57,45 EUR, een fractie boven de huidige koers, dan boekt u winst noch verlies. Bij een daling onder 52 EUR speelt u uw volledige inzet kwijt. In het ideale scenario stijgt de koers minimaal tot 64 EUR. Dan behaalt u de maximale winst van 655 EUR of 120% meer dan uw inzet. Om dat te bereiken, volstaat een hausse van het onderliggende aandeel met 12%. Dat vormt andermaal een prima illustratie van de hefboom die u met opties kunt realiseren.

Put schrijven

Schrijf put sep 56 @ 6,00 EUR

Het schrijven van een ongedekte put blijft een aantrekkelijke strategie als u uitgaat van een koersstijging. Het grote voordeel is dat u een premie opstrijkt, die u kunt verdienen als de hausse een feit is. Die strategie bezit ook defensieve trekjes, want u beschikt over een baissemarge, in dit geval 6 EUR. Dat betekent dat u per saldo slechts verlies lijdt bij koersen lager dan 50 EUR. De baissemarge berekenen we op 12%.

Turbo

Koop call sep 64 @ 2,75 EUR

Schrijf put sep 48 @ 2,70 EUR

Deze turbo oogt interessant, omdat u goed geld kunt verdienen bij een grotere hausse, terwijl u slechts geld verlies lijdt als de koers onder 48 EUR daalt. U beschikt dus over een baissemarge van bijna 16%. De premie die u betaalt voor de aankoop van de call september met strike 64 (275 EUR) en wat u krijgt voor het schrijven van de put 48 met dezelfde afloopdatum (270 EUR) zijn bijna identiek. Als de koers van Technip op de vervaldag (derde september van 2015) hoger staat dan 64 EUR, boekt u winst, en die wordt niet afgetopt. Afhankelijk van de koersontwikkeling kunt u uw risico verminderen door de geschreven put terug te kopen of te sluiten, zoals dat in het optiejargon heet.

Partner Content