Haussecombinaties op Schlumberger

Door de signalen dat de olieprijs een bodem heeft bereikt, vinden we het aandeel van de oliedienstenspeler Schlumberger opnieuw koopwaardig. Met opties pikt u een graantje mee als de koers stijgt.

De signalen dat de lage olieprijs achter de rug is, vermenigvuldigen zich. Na oliedienstenspeler Halliburton laat nu ook het Frans-Amerikaanse Schlumberger (81,80 USD) hetzelfde geluid horen. Omdat Schlumberger het grootste bedrijf in die sector is, geeft dat het signaal extra kracht. CEO Paal Kibsgaard vermeldde de omslag tijdens de voorstelling van de cijfers over het tweede kwartaal, terwijl hij eerder stelde dat hij pas in 2017 een opleving verwachtte.

Schlumberger nam begin april 2016 Cameron Group over voor 14,8 miljard USD, de grootste overname in de sector van dit jaar en uiteraard een uiting van het herwonnen vertrouwen. Een aanzienlijk voordeel waarover Schlumberger beschikt, is zijn wereldwijde aanwezigheid. Tijdens het tweede kwartaal werd 76% van de omzet van Schlumberger buiten Noord-Amerika gehaald, en dat zorgt voor een spreiding van de risico’s. Tijdens het tweede kwartaal behaalde Schlumberger een omzet van 7,16 miljard USD, 20% minder dan in dezelfde periode van 2015. Per aandeel werd een operationele winst van 0,23 USD geboekt, het laagste cijfer van de afgelopen vijf jaar, al zorgden nieuwe waardeverminderingen en afboekingen voor een nettoverlies.

Het aandeel noteert tegen 55 maal de verwachte winst voor dit jaar, maar dat zou een bodemniveau moeten zijn. Door de signalen dat de bodem van de cyclus is bereikt, vinden we het aandeel rond het huidige niveau opnieuw koopwaardig. Met opties kunt u een graantje meepikken bij een stijging.


Callspread

Koop call jun 75 @ 10,70 USD

Schrijf call jun 85 @ 5,10 USD

Om de call juni 2017 met uitoefenprijs 75 te kopen, moet u 1070 USD neertellen, maar de verkoop van de call 85 met dezelfde afloopdatum brengt 510 USD in het laatje. Daardoor vermindert uw inzet tot 560 USD (1070 – 510). Dat is ook uw maximale verlies. Uw break-even ligt op 80,60 USD, fractioneel onder de huidige koers. Als het aandeel exact die koers noteert op de vervaldag, hebt u winst noch verlies. In het ideale scenario trekt de koers van het aandeel aan tot minimaal 85 USD. Dan behaalt u de maximale winst van 440 USD of 79% meer dan uw inzet. De koers van Schlumberger moet met 4% stijgen om dat te oogsten.


Put schrijven

Schrijf put jun 80 @ 6,95 USD

Zoals vrijwel altijd geloven we sterk in deze defensieve strategie. Voor het schrijven van de put juni met uitoefenprijs 80 krijgt u 695 USD, zodat u geen baisserisico loopt tot 73,05 USD. Uw baissemarge bedraagt dus 11%. Noteert de koers van Schlumberger op de vervaldag boven 80 USD, dan is de gekregen premie volledig de uwe.


Turbo

Koop call jun 85 @ 5,10 USD

Schrijf put jun 75 @ 4,95 USD

Met deze turbo springt u volledig op de haussekar, maar als de koers van Schlumberger sterk opveert, zit u op rozen. Uw inzet bedraagt amper 15 USD, want u betaalt 510 USD voor de call juni 2017 met uitoefenprijs 85, terwijl u 495 USD krijgt voor het schrijven van de put 75 met dezelfde afloopdatum. Alleen als het aandeel onder 75 USD belandt, lijdt u een bijkomend verlies. Bij koersen boven 85,15 USD boekt u winst, en die wordt niet afgetopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content