Haussecombinaties op LafargeHolcim

Hoewel de beleggers op korte termijn tegen de fusiegroep LafargeHolcim blijken te zijn, blijven we op termijn geloven in het fusieproject.

De fusie tussen het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim tot LafargeHolcim (63,25 EUR is een feit. Daarmee werd de grootste cementgroep ter wereld gecreëerd. De kwartaalcijfers van beide partners bewezen dat de fusie geen overbodige luxe is. Bij de Zwitsers daalde de bedrijfskasstroom (ebitda) met 3%, en bij de Fransen bedroeg de daling zelfs 4%. De nieuwe fusiegroep zet meteen alle zeilen bij. Zo worden de investeringen met minimaal 200 miljoen CHF verminderd, terwijl de groep via synergie 100 miljoen CHF wil besparen om de marges op te trekken.

Hoewel de beleggers dus op korte termijn tegen de fusiegroep zijn, blijven we op termijn geloven in het fusieproject. De gedaalde koers is een extra reden om op middellange termijn te mikken op een hausse van het aandeel. Met gerichte optieoperaties kunt u met een hefboom profiteren van een koersstijging, terwijl u toch geen groter risico loopt dan bij een rechtstreekse aankoop van de stukken. Voor opties kunt u terecht op Euronext Parijs, waarbij we de voorkeur geven aan de langstlopende series die expireren op de derde vrijdag van december van dit jaar (18 december 2015). De spreads zijn redelijk groot. Werk dus met limieten.

Callspread

Koop call dec 62,22 @ 4,40 EUR

Schrijf call dec 66,67 @ 2,40 EUR

De aankoop van de call december met uitoefenprijs 62,22, die in-the-money is, kost 440 EUR voor een standaardcontract van 100 onderliggende aandelen. Hierop schrijft u de call 66,67 met dezelfde looptijd. Het schrijven (verkopen) van dat contract brengt een premie van 240 EUR in het laatje. Dat betekent dat uw inzet 200 EUR (440 – 240) bedraagt, en dat is ook uw maximale verlies. U lijdt dat verlies alleen als de koers van LafargeHolcim op de vervaldag lager is dan 62,22 EUR. Trekt de koers aan tot minstens 66,67 EUR, dan behaalt u de maximale winst van 245 EUR, of meer dan een verdubbeling van uw inzet. Om dat te bereiken, volstaat een hausse van het onderliggende aandeel met 5% en daarop kunt u meer dan vier maanden wachten.

Put schrijven

Schrijf put dec 62,22 @ 3,35 EUR

Als de koers van een aandeel laag is en u denkt eraan om het tegen die koers te kopen, dan is het schrijven van een ongedekte put een goede strategie om te profiteren van een stijging. In de meeste gevallen boekt u zelfs winst als de koers van het aandeel in kwestie stabiel blijft of lichtjes daalt. Dat is de reden waarom die strategie in de praktijk in vele gevallen winst oplevert. Het schrijven (verkopen) van de put december 62,22 impliceert dat u gedurende de volledige looptijd van dat contract de stukken eventueel moet oppakken tegen 62,22 EUR, zelfs al ligt de koers aanzienlijk lager. In ruil voor dat engagement strijkt u een premie van 335 EUR op. U lijdt per saldo slechts verlies bij een koers lager dan 58,87 EUR, zodat u over een baissemarge van bijna 7% beschikt. Staat de koers LafargeHolcim op de vervaldag hoger dan 62,22 EUR, dan kunt u de gekregen premie na afloop volledig op zak steken.

Turbo

Koop call dec 64,44 @ 3,25 EUR

Schrijf put dec 62,22 @ 3,35 EUR

Bij deze turbo koopt u de call december met uitoefenprijs 64,44, een contract waarvoor u 325 EUR op tafel moet leggen. U haalt dat geld door het gelijktijdige schrijven van de put december met strike 62,22, wat 335 EUR opbrengt. Stijgt de koers boven 64,44 EUR, dan boekt u winst. Daalt ze onder 62,12 EUR, dan lijdt u verlies, maar uw risico is niet groter dan bij een rechtstreekse aankoop van de stukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content