Haussecombinaties op GlaxoSmithKline

Worden de overnamegeruchten over GlaxoSmithKline bevestigd, dan kan de koers van het aandeel sterk oplopen. Opties zijn een geschikt middel om daar met een hefboom van te profiteren.

In de voorbeeldportefeuille is de Britse farmareus GlaxoSmithKline (GSK) (1381 GBX of 13,81 GBP) niet meteen uitgegroeid tot een successtory. Dat komt doordat de eerstekwartaalcijfers onder de verwachtingen bleven. Bovendien vielen de vooruitzichten voor het geneesmiddel Advair in de Verenigde Staten tegen. De koersval van het Britse aandeel had echter het positieve gevolg dat – als we de Britse media mogen geloven – een aantal reuzen uit de sector belangstelling zou hebben voor een overname van GSK. In dat verband circuleren de namen van Pfizer, de wereldwijde nummer één, Johnson & Johnson en de Zwitserse farmagiganten Novartis en Roche. Die overnamegeruchten maken dat de koers van het aandeel momenteel moeilijk nog veel lager kan zakken.

Worden ze bevestigd, dan kan de koers van GlaxoSmithKline sterk oplopen. Opties zijn een geschikt middel om daar met een hefboom van te profiteren. Voor opties op GSK is het veel beter zich te richten op de Amerikaanse markt, omdat de handel in Groot-Brittannië weinig of niets voorstelt. De koers van GSK noteert in de Verenigde Staten 43,46 USD. Daarbij gaat onze voorkeur uit naar de series die expireren in januari 2016 en een looptijd van bijna zeven maanden hebben.

Callspread

Koop call jan ’16 40 @ 4,10 USD

Schrijf call jan ’16 45 @ 1,35 USD

De aankoop van de call januari 2016 met strike 40, die in-the-money is, vergt een uitgave van 410 USD. Zowat 30% van dat bedrag recupereert u als u gelijktijdig de call 45 met dezelfde afloopdatum schrijft. Uw inzet bedraagt dus 275 USD (410 – 135) en meer dan dat bedrag kunt u niet verliezen. Uw break-even bevindt zich op 42,75 USD. Staat de koers op vervaldag lager, dan lijdt u verlies en noteert ze onder 40 USD, dan speelt u uw volledige inzet kwijt. In het ideale scenario trekt de koers van GSK aan tot minstens 45 USD. Dan boekt u de maximale winst van 225 USD of 82% meer dan uw inzet. Om dat te bereiken, moet de koers van GSK met amper 4% opwaarderen. Wordt GSK overgenomen, dan zal dat waarschijnlijk het geval zijn.

Put schrijven

Schrijf put jan ’16 43 @ 2,70 USD

Als de koers van een aandeel consolideert na een eerdere baisse en u het aandeel tegen die koers wilt kopen, vormt het schrijven van een ongedekte optie een prima strategie. Statistisch bekeken is die strategie in drie op de vier gevallen winstgevend, meer bepaald als de koers van het onderliggende aandeel stijgt, stabiel blijft of slechts beperkt daalt. Voor het schrijven van de put januari 2016 met strike 43 krijgt u de leuke premie van 270 USD, zodat u per saldo slechts verlies lijdt als de koers van GSK onder 40,30 USD daalt. Dat maakt dat u over een baissemarge van 7% beschikt. Blijft de koers boven 43 USD, dan is premie volledig verdiend. Komt er een overname tegen een hogere koers dan de huidige, dan levert die strategie ook winst op.

Turbo

Koop call jan ’16 45 @ 1,35 USD

Schrijf put jan ’16 40 @ 1,35 USD

In deze turbo stopt u geen geld, want de premie die u krijgt voor het schrijven van de put januari 2016 met uitoefenkoers 40 (135 USD) is identiek aan die van het kopen van de call januari 2016 met strike 45. Komt het tot een overname, dan kunt u daarmee heel wat meer geld verdienen dan bij een rechtstreekse aankoop van de stukken vanwege het hefboomeffect van opties. Natuurlijk moet u incalculeren dat u verlies lijdt als de koers van GSK op de vervaldag onder 40 USD duikt, maar u beschikt over een marge van 8% ten opzichte van de huidige koers.

Partner Content