Haussecombinaties op Franco Nevada

Met opties kunt u met een hefboom profiteren van een herstel van de koers van het aandeel van Franco Nevada en van de goud- en zilverprijs.

Het Canadese royalty- en streamingbedrijf Franco Nevada (ticker FNV; 42,5 USD) heeft een trackrecord om u tegen te zeggen. Zowel in goede als in slechte tijden presteert het aandeel beter dan de goudprijs en andere goudmijnaandelen. Vorig jaar was de groep goed voor 1,5 miljard USD aan nieuw deals. Een van de sterke punten van het unieke businessmodel van Franco Nevada is dat de overeenkomsten altijd uitzicht geven op een levensduurverlenging van de mijn of een uitbreiding van de reserves.

Een mooie deal werd in 2014 afgesloten met Lundin Mining voor de goud- en zilverproductie van de Candelaria-mijn in Chili. Tussen 2016 en 2019 wordt 26% extra aangeleverd en daarvoor moet FNV slechts 7,5 miljoen USD extra inbrengen. Franco Nevada maakte voor een andere deal met Teck Resources voor het eerst gebruik van een kredietfaciliteit en de groep heeft nog ruim 800 miljoen USD beschikbaar voor nieuwe deals. Momenteel telt Franco Nevada 46 activa die in de eerste negen maanden van 2015 goed waren voor 26,5% extra productie. Door de gedaalde prijzen van edelmetalen steeg de omzet slechts met 0,9%, tot 322,3 miljoen USD, terwijl de recurrente nettowinst 37,8% lager uitkwam, op 65,2 miljoen USD. Per aandeel werd 0,42 USD verdiend.

Met opties kunt u met een hefboom profiteren van een herstel van de koers van het aandeel en van de goud- en zilverprijs. Er is nauwelijks handel in langstlopende series die expireren in juli. Daarom geven we de voorkeur aan de series die aflopen in april.


Defensieve callspread

Koop call apr 40 @ 6,35 USD

Schrijf call apr 50 @ 1,70 USD

Met deze defensieve callspread kunt u uw inzet verdubbelen als de koers van Franco Nevada met 11% aantrekt. De aankoop van de call april met uitoefenprijs 40 kost 635 USD, terwijl het schrijven van de call april 50 een premie van 170 USD oplevert. Uw inzet bedraagt dus 465 USD (635 – 170), en meer dan dat bedrag kunt u niet verliezen. Uw break-even bevindt zich op 44,65 USD, even onder de huidige koers. Als de koers van FNV op de vervaldag minstens 50 USD noteert, behaalt u de maximale winst van 535 USD of meer dan een verdubbeling van uw inzet.


Put schrijven

Schrijf put apr 40 @ 1,70 USD

Het schrijven van de put april met uitoefenprijs 40 brengt de zeer redelijke premie van 170 USD op, zodat u pas verlies lijdt bij koersen onder 38,30 USD. U beschikt met andere woorden over een baissemarge van 15%. Noteert de koers van FNV op de vervaldag hoger dan 40 USD, dan hebt u de gekregen premie volledig verdiend.


Turbo

Koop call apr 50 @ 1,70 USD

Schrijf put apr 40 @ 1,70 USD

De premie voor de aankoop van de call april met strike 50 en het schrijven (verkopen) van de put april 40 ligt nagenoeg gelijk. U stopt dus geen geld in deze turbo. Bij koersen hoger dan 50 behaalt u winst en het goede nieuws is dat die niet wordt afgetopt. Bij koersen onder 40 krijgt u verlies aangesmeerd, maar dat verlies is kleiner dan bij een rechtstreekse aankoop van de stukken. Uw baissemarge bedraagt 11%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content