Haussecombinaties op DSM

We verwachten een inhaalbeweging van het aandeel van DSM. Met gerichte optiecombinaties kunt u met een beperkt risico inspelen op zo’n scenario.

De afgelopen twaalf maanden was DSM (48,70 EUR) een duidelijke achterblijver op de AEX-index. Toch wordt aan DSM permanent gesleuteld. De twee belangrijkste divisies waarop de groep zich wil concentreren, zijn Nutrition (voeding en gezondheid) en Pharma. In de eerste cluster bekleedt DSM de positie van wereldmarktleider in bio-ingrediënten. Daarnaast is de groep actief in ingrediënten voor dierenvoeding en verzorgingsproducten. Daarnaast is DSM de grootste producent van vitamines ter wereld. De cluster Pharma richt zich op generieke antibacteriële markten en het uitbesteden van farmaceutische productie. Minder belangrijk ogen de afdelingen Performance Materials en Polymer Intermediates. Vooral in die laatste cluster bouwt DSM af, en dat heeft te maken met de lagere marges.

Het minder goede jaar 2014 heeft vooral te maken met rendabiliteitsproblemen van de vitamines, en vooral vitamine E. Door de daling vorig jaar is DSM bijzonder goedkoop gewaardeerd ten opzichte van de sectorgenoten. U betaalt alleen voor de Nutrition-afdeling en de rest krijgt u er gratis bij.

Daarom verwachten we een inhaalbeweging van de koers en we hanteren voor DSM een faire waarde van 58 EUR voor 2015. Met gerichte optiecombinaties kunt u met een beperkt risico op zo’n scenario inspelen. Er is weinig handel in de langstlopende series, zodat onze voorkeur uitgaat naar de opties die expireren in december 2016 die een looptijd van bijna twee jaar hebben. De spreads ogen redelijk.

Defensieve callspread

Koop call dec ’16 40 @ 9,75 EUR

Schrijf call dec ’16 55 @ 2,65 EUR

Met deze defensieve callspread kunt u uw inzet verdubbelen. Om dat te bereiken volstaat een relatief kleine koersstijging van 13% ten opzichte van het huidige niveau. De aankoop van de call december 2016 met strike 40 kost 975 EUR, maar u recupereert onmiddellijk 265 EUR als u gelijktijdige de call 55 met dezelfde afloopdatum schrijft. Uw inzet bedraagt dus 710 EUR (975 – 265). Wordt op de vervaldag 55 EUR bereikt, dan bedraagt uw winst 790 EUR of iets meer dan een verdubbeling van uw inzet. Nog dit: uw break-even, het peil waarop u per saldo winst noch verlies boekt, bevindt zich op 47,10 EUR, of 3% lager dan de huidige koers.

Agressievere callspread

Koop call dec ’16 55 @ 2,65 EUR

Schrijf call dec ’16 60 @ 1,60 EUR

De basis van deze agressievere spread wordt gevormd door de aankoop van de call december 2016 met strike 55 die in het vorige voorbeeld werd geschreven. De kostprijs blijft 265 EUR. Via het schrijven van de call december 2016 met uitoefenprijs 60 daalt uw inzet met 160 EUR, zodat die nog 105 EUR (265 – 160) bedraagt. Dat betekent dat u per saldo winst boekt bij koersen hoger dan 56,05 EUR. Wordt 60 EUR aangetikt, dan behaalt u de maximale winst van 395 EUR, of bijna een verviervoudiging van uw inzet. Om dat te bereiken, moet de koers van het DSM-aandeel met 25% opwaarderen, maar daarvoor hebt u bijna twee jaar de tijd.

Put schrijven

Schrijf put dec ’16 45 @ 5,15 EUR

Het schrijven van een (ongedekte) put vormt meestal een prima strategie op voorwaarde dat u het geld om de stukken eventueel op te nemen beschikbaar hebt. Voor het schrijven (= verkopen) van de put december 2016 met strike 45 strijkt u de leuke premie van 515 EUR op. Dat betekent dat u per saldo slechts verlies lijdt bij een koers van minder dan 39,85 EUR, zodat u effectief over een baissemarge van 18% beschikt. Blijft de koers van DSM boven 45 EUR, dan is de gekregen premie op de vervaldag definitief verworven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content