Haussecombinaties op Daimler

We verwachten dat de beurswaardering van Daimler op middellange tijd verbetert. Dat is een prima scenario om met gerichte optiecombinaties geld te verdienen.

Als een bedrijf vervroegd resultaten publiceert, wijst dat er meestal op dat die zeer goed zijn. Dat was midden juli ook het geval voor de Duitse autoproducent Daimler (62,42 EUR). De verkoop kwam in het eerste semester voor het eerst boven 1 miljoen luxewagens uit. Dat waren er 20.000 meer dan de grote rivaal BMW aan de man bracht. Het was al van 2005 geleden dat Daimler BMW aftroefde met zijn verkoopcijfers. Het succes van Daimler is te danken aan de introductie van nieuwe types en modellen zoals de S-klasse. Dit jaar alleen al kwamen zeven nieuwe modellen op de markt. De wereldwijde verkoop steeg dit jaar met 12%, dubbel zoveel als de markt, terwijl de groei op de belangrijke Chinese markt zelfs met 33% klom. Daimler staat niet alleen voor de Mercedes-luxewagens, maar ook voor bestelwagens, vrachtwagens en autobussen. Daarnaast bezit de groep een rendabele afdeling financiële dienstverlening, die onder meer auto’s leaset.

Tegen 7,5 maal de verwachte winst voor dit jaar en eenmaal de boekwaarde oogt het aandeel historisch bekeken zeer goedkoop, want in het verleden werd het aandeel 30% hoger gewaardeerd. .


Agressievere callspread

Koop call dec ’17 60 @ 7,80 EUR

Schrijf call dec ’17 70 @ 3,65 EUR

De call december 2017 met uitoefenprijs 60 kunt u kopen voor 780 EUR, terwijl de verkoop van de call 70 met dezelfde afloopdatum 365 EUR in het laatje brengt. Die beide operaties resulteren in een inzet van 415 EUR (780 – 365). Meer dan dat bedrag, dat neerkomt op 7% van de waarde van een Daimler-aandeel, kunt u niet verliezen. Uw break-even ligt op 64,15 EUR, of 3% boven de huidige koers. Als het Daimler-aandeel exact zoveel noteert op de vervaldag, hebt u winst noch verlies. In het ideale scenario trekt de koers van het aandeel aan tot minstens 70 EUR. Dan behaalt u de maximale winst van 585 EUR of 141% meer dan uw inzet. De koers van Daimler moet met 12% stijgen voor het zover is.


Put schrijven

Schrijf put dec ’17 60 @ 7,60 EUR

Het schrijven van een ongedekte putoptie behoort tot de meest succesvolle strategieën, op voorwaarde dat u het aandeel tegen die koers wilt kopen. Als de koers sterk stijgt, loopt u winst mis, maar dankzij de premie die u kreeg, hebt u hoe dan ook winst. In aanmerking daarvoor komt het schrijven van de put december 2017 met uitoefenprijs 60, waaraan een prima van 760 EUR vasthangt. Dat betekent dat u per saldo slechts verlies lijdt bij koersen lager dan 52,40 EUR, zodat u over een baissemarge van 16% beschikt. Staat de koers van het aandeel op de vervaldag hoger dan 60 EUR, dan kunt u de premie definitief op zak steken.


Turbo

Koop call dec ’17 60 @ 7,80 EUR

Schrijf put dec ’17 60 @ 7,60 EUR

Met deze turbo zet u alles op de haussekaart, maar als de koers van Daimler inderdaad sterk aantrekt, zit u op rozen. Uw inzet bedraagt amper 20 EUR, want u betaalt 780 EUR voor de aankoop van de call december 2017 met uitoefenprijs 60, terwijl u 760 krijgt voor het schrijven van de put met dezelfde afloopdatum en uitoefenkoers. Alleen wanneer het aandeel onder 60 EUR belandt, lijdt u een bijkomend verlies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content