Goudmijnaandelen ETF’s (deel II)

Hier zijn de grootste goudmijntrackers en hun specifieke kenmerken.

We bekeken vorige week in detail de nieuwste aanwinst bij de trackers of ETF’s die in goudmijnaandelen investeren. De Sprott Gold Miners ETF moet zich met een aantal specifieke kenmerken zien te onderscheiden van de andere aanbieders. Dit wordt niet eenvoudig, want de concurrentie is groot. In volgend overzicht lijsten we voor u de grootste goudmijntrackers en hun specifieke kenmerken op. We rangschikken de ETF’s volgens de activa onder beheer, waarbij hefboomtrackers bewust uit het overzicht worden weggelaten. Voor beleggers die met een hefboom willen werken, zijn Turbo’s op de NYSE Arca Gold Bugs-index (HUI) een beter en meer toegankelijk alternatief (Euronext). Merk op dat de goudmijnaandelen ook de jongste dagen opnieuw een stuk beter presteren dan het metaal zelf, een trend die zich nu al enkele maanden doorzet.

Market Vectors Gold Miners ETF

Tickersymbool: GDX

Prestatie sinds 1/1/2014: +24%

Activa onder beheer: 8,27 miljard USD

Gemiddeld dagvolume: 30,1 miljoen

Jaarlijkse beheerskost: 0,53%

Twee producten van uitgever Van Eck Global steken zowel wat beheerd vermogen als wat liquiditeit betreft met kop en schouders boven de rest uit. Het succes van GDX komt niet uit de lucht gevallen. De tracker noteert al sinds mei 2006 en is veruit de meest liquide ETF voor goudmijnaandelen. De onderliggende index is de bekende NYSE Arca Gold Miners-index die elk kwartaal wordt aangepast en 40 bedrijven telt. De index is één van de meest gediversifieerde, met zowel zuivere als gemengde goud- en zilverproducenten en ook royalty- en streamingbedrijven (o.a. Franco-Nevada, Royal Gold, Silver Wheaton).

Top 3:

Goldcorp(13,6%)

Barrick Gold(13%)

Newmont Mining(8%)

Market Vectors Junior Gold Miners ETF

Tickersymbool: GDXJ

Prestatie sinds 1/1/2014 +32%

Activa onder beheer: 2,59 miljard USD

Gemiddeld dagvolume: 7,2 miljoen

Jaarlijkse beheerskost: 0,57%

GDXJ is het jongere broertje van GDX, dat sinds november 2009 op de markt is. De onderliggende Market Vectors Global Junior Gold Miners-index richt zich in de eerste plaats op kleine en middelgrote goud- en zilverbedrijven. Voorwaarde om in de index te worden opgenomen, is dat minstens de helft van de omzet (of geschatte toekomstige omzet) uit de verkoop van goud en/of zilver moet komen. Er behoren dus ook heel wat bedrijven tot de index die nog niet operationeel zijn, wat maakt dat het risico iets hoger ligt dan bij GDX. Daartegenover staat dat de onderliggende index met 62 bedrijven ook wat meer gediversifieerd is. GDXJ is dit jaar de best presterende goudmijnaandelen ETF met een rendement van iets meer dan 32%.

Top 3:

Semafo(5%)

Torex Gold(5%)

Northern Star(4,25%)

iShares MSCI Global Gold Miners ETF

Tickersymbool: RING

Prestatie sinds 1/1/2014: +21%

Activa onder beheer: 68,9 miljoen USD

Gemiddeld dagvolume: 56500

Jaarlijkse beheerskost: 0,39%

RING stamt uit de bekende iShares-familie van uitgever Blackrock en is pas sinds begin 2012 op de markt. De tracker onderscheidt zich met een erg laag kostenpercentage van 0,39% per jaar. De onderliggende waarde is de MSCI AWCI Select Gold Miners Investable Market-index. Deze index is momenteel samengesteld uit 37 bedrijven die het grootste gedeelte van de omzet uit goud halen. Opmerkelijk is dat enkel bedrijven die hun toekomstige productie niet op voorhand verkopen (hedgen) in de index opgenomen zijn. Ook royaltybedrijven worden uitgesloten, wat gezien de goede prestatie van deze laatsten het mindere rendement van RING verklaart.

Top 3:

Goldcorp(16,1%)

Barrick(15,4%)

Newmont (9,1%)

PowerShares Global Gold and Precious Metals Portfolio

Tickersymbool: PSAU

Prestatie sinds 1/1/2014: +19%

Activa onder beheer: 26,6 miljoen USD

Gemiddeld dagvolume: 9500

Jaarlijkse beheerskost: 0,75%

PSAU behoort tot de PowerShares ETF-familie van uitgever Invesco en de onderliggende waarde is de Nasdaq OMX Global Gold & Precious Metals-index. Deze index bestaat uit 64 bedrijven waarvan de weging elk kwartaal opnieuw wordt aangepast. PSAU is een relatief dure ETF met een jaarlijks kostenpercentage van 0,75%, maar scoort op het vlak van rendement niet beter dan gelijkaardige producten.

Top 3:

Goldcorp(8,1%)

Barrick(7,8%)

Newmont (7,6%)

Global X Pure Gold Miners ETF

Tickersymbool: GGGG

Prestatie sinds 1/1/2014: +28%

Activa onder beheer: 5,6 miljoen USD

Gemiddeld dagvolume: 8000

Jaarlijkse beheerskost: 0,59%

De onderliggende index van GGGG is de Solactive Global Pure Gold Miners-index. Deze index telt 26 leden en enkel bedrijven waarbij goud instaat voor minstens 90% van de inkomsten komen in aanmerking om er deel van uit te maken. Er is dus geen of nauwelijks ‘vervuiling’ van zilver of basismetalen. De kapitalisatiegewogen index wordt halfjaarlijks aangepast en er zijn minimumvereisten op het vlak van liquiditeit. GGGG is, op GDXJ na, de best presterende goudmijnaandelen-ETF.

Top 3:

Sibanye Gold(6,8%)

Centerra Gold (6,8%)

Detour Gold(6,7%)

Partner Content