Getemperde winstverwachtingen

Analisten verwachten een daling van de bedrijfswinsten met 5,8 procent in het eerste kwartaal.

Met de bekendmaking van de kwartaalcijfers van Alcoa (zie p. 5) is opnieuw het officieuze startschot gegeven voor het Amerikaanse resultatenseizoen. Dat kan wat onwennig zijn, omdat de stijging van de dollar (USD) het afgelopen jaar zal wegen op de cijfers, die er daardoor een stuk minder fraai zullen uitzien dan we de jongste jaren gewend waren. Het is van in de jaren tachtig geleden dat de Amerikaanse munt in één jaar nog zo’n forse stijging liet optekenen tegenover de Europese munten. Vandaar ook dat de Federal Reserve probeert te temporiseren met de renteverhogingen in een wereld waarin kwantitatieve versoepeling (QE) de norm is.

De analistenconsensus verwacht dat de resultaten in het eerste trimester lager zullen uitkomen. En niet met 1 of 2%. Gemiddeld wordt voor de bedrijven in de Standard&Poor’s500-index rekening gehouden met een daling van maar liefst 5,8%. De oorzaak voor die krimp ligt niet alleen bij de dure Amerikaanse munt. Ook de sterke terugval van de olie- en de metaalprijzen tijdens de voorbije twaalf maanden de olie- en grondstoffenspelers parten spelen. Die hebben ook geen onbelangrijk gewicht binnen de belangrijkste beursindexen.

2 procent winstgroei in 2015

Met zo’n zwakke start mag het niet verwonderen dat de winstverwachtingen voor het volledige jaar drastisch moeten worden teruggeschroefd. In het najaar van vorig jaar werd voor 2015 gemiddeld nog gemikt op een toename van de bedrijfswinsten in de buurt van 10%. In januari was dat nog maar 7 à 8% en nu, in het voorjaar, bedraagt dat groeipercentage nog 2%.

Die bijstelling is zo drastisch dat we de analisten er andermaal van verdenken dat ze de lat bewust zo laag leggen, zodat de grote Amerikaanse ondernemingen alvast deze prognoses kunnen halen. Het resultatenseizoen moet dus al heel slecht zijn om de markt onderuit te halen. Dat sinds het jaarbegin de S&P500-index afgerond 20% minder heeft gepresteerd dan de Eurostoxx50- of de Stoxx600-index, verrekent de verlaging van de winstverwachtingen in de Verenigde Staten en de verhoging van de Europese winstprognoses.

Dat de winstgroei op Wall Street dit jaar beperkt zal zijn, remt uiteraard het koerspotentieel voor de Amerikaanse beurzen. Zoals we in onze vorige bijdrage al aangaven, is de waardering op Wall Street al ver boven het gemiddelde uitgestegen. Met een gemiddelde waardering tegen zowat 18 keer de verwachte winst voor dit jaar brengt elke verdere stijging zonder bijbehorende winstgroei ons al snel in de gevarenzone. Historisch gezien zitten de winstmarges al op een recordniveau, zodat enkel een behoorlijke daling van de dollar de Amerikaanse beurs opnieuw opwaarts potentieel kan geven. Maar voor een Europese belegger biedt dat ook weinig soelaas. Vandaar dat we niet snel opnieuw een pakket Amerikaanse indexwaarden zullen kopen. Al moet gezegd dat in waarderingstermen Europa razendsnel aan het inhalen is en dat enkel de opkomende markten nog goedkoop zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content