Geen boerenjaar
We zien in de achtergebleven landbouwaandelen een kans voor 2014. Zonder nieuwe recordoogsten lijkt het ons bijna een zekerheid dat die aandelen volgend jaar een stuk beter presteren dan het marktgemiddelde.
We hebben hier al vaak geschreven dat de perspectieven voor de landbouwsector op lange termijn rooskleurig zijn. Dat is helemaal iets anders dan te stellen dat landbouwaandelen elk jaar een uitstekende, of zelfs maar een gewoon goede belegging zijn. Dit jaar is bijvoorbeeld absoluut geen goed jaar. Aandelen zoals die van de plantagebedrijven Sipef, Socfinaf, Socfinasia en Anglo Eastern Plantations, de meststoffenproducenten K+S, Potash Corp en Mosaic, de landbouwmachinefabrikant Deere & Company en de gewasbeschermingsspecialist Syngenta hebben verre van een boerenjaar achter de rug. Ze zijn stuk voor stuk flink achtergebleven op de algemene beursstijging van dit jaar.
De aanleiding voor het veel mindere jaar is de daling van de prijzen van landbouwgrondstoffen. Cruciaal zijn vooral de granen; de maïsprijs is bijvoorbeeld sinds begin dit jaar gezakt met meer dan 40%. Tegenwoordig wordt nog 4,2 USD per bushel (Engelse maat, gelijk aan 36,344 liter) betaald. Dat is bijna de helft van de piekprijs van 8,3 USD van vorig jaar. Een vergelijkbaar, maar iets minder uitgesproken verhaal voor tarwe: de huidige prijs schommelt rond 6,5 USD per bushel, tegenover een top van 9,5 USD in 2012.
Vorig jaar mislukte de oogsten in de VS door de uitzonderlijke droogte, maar dit jaar is sprake van recordoogsten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zal de maisoogst dit jaar 30% hoger liggen dan vorig jaar, tot een recordcijfer in de buurt van 14 miljard bushels. Het baseert zich daarvoor op 91% van de oogst die midden november werd binnengehaald. Daardoor liggen de Amerikaanse voorraden op het hoogste peil van de voorbije vijf jaar.
Kansrijk voor 2014
De schatting is dat door die fors lagere prijzen – een gevolg van de recordoogst – het gemiddelde inkomen van de Amerikaanse boer met 12% zal dalen tegenover vorig jaar. Er wordt gevreesd dat dit tot lagere uitgaven voor gewasbeschermingsmiddelen, zaden, meststoffen, landbouwwerktuigen kan leiden. Dat houdt de koersen van de meeste landbouwwaarden laag. Maar dat is alleen natuurlijk bekeken vanuit een kortetermijnperspectief.
De vooruitzichten op lange termijn blijven onverminderd gunstig. Dat blijkt ook uit een nieuw gezamenlijk rapport van de OESO en de FAO (Wereldlandbouworganisatie) over de periode 2013-2022. Volgens het rapport blijft de vaststelling overeind dat 12% van de wereldbevolking ondervoed is en dat de wereldbevolking in een tempo van 70 à 75 miljoen mensen per jaar aangroeit. Vooral voor China blijft de prognose dat de voedselconsumptie er sneller toeneemt dan de eigen productie, en dat de invoer van granen uit de rest van de wereld zal blijven klimmen. Het rapport verwacht dan ook dat de prijzen op een historisch hoog gemiddelde blijven en dat pieken, zoals die van vorig jaar, ook in het komende decennium absoluut niet uit te sluiten zijn.
We zien in de achtergebleven landbouwaandelen dan ook een kans voor 2014. Uiteraard kunnen we niet uitsluiten dat er volgend jaar opnieuw recordoogsten zijn. Maar als dat niet zo is, lijkt het ons bijna een zekerheid dat die aandelen een stuk beter presteren dan het marktgemiddelde. Vandaar dat we met de aankoop van Syngenta het gewicht van het landbouwthema tijdelijk tot de vastgestelde maximumgrens van 20% hebben opgekrikt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier