Freeport McMoran

De koperkampioen

Freeport McMoRan focuste jarenlang uitsluitend op metalen, in de eerste plaats koper en goud. In 2013 was er de omstreden overname ter waarde van 9 miljard USD van Plains Explorations, waardoor de Amerikaanse groep weer actief werd in de olie- en gassector. Vorig jaar werden 56,8 miljoen vaten olie-equivalenten geproduceerd of omgerekend 156.000 vaten per dag. Afgerond een kwart van de bedrijfskasstroom (ebitda) komt uit de olie- en gasactiviteiten.

Toch blijft de koers van Freeport is en blijft vooral bepaald door de evolutie van de koperprijs. Het gaat om een van de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspelers ter wereld, met in 2014 een verkocht volume van 3,9 miljard pound koper. Die koperprijs is echter in vier jaar van 10.000 naar 5500 USD per ton gezakt door de minder dan verwachte groei in de vraag, onder meer uit China. Het mag dan ook niet verbazen dat de koers zwaar is teruggevallen, van bijna 60 USD begin 2011 tot in de buurt van 20 USD. Daarnaast is Freeport een respectabele goudproducent met een productiecijfer van 1,25 miljoen ounce in 2014. Bijkomend is het ook met 95 miljoen pound in 2014 de grootste producent ter wereld van molybdeen (cruciaal metaal om staal sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurschommelingen te maken).

Een van de belangrijkste troeven van Freeport is de fraaie geografische spreiding, met activiteiten op vier continenten. De groep met hoofdzetel in Phoenix, Arizona beschikt in de Verenigde Staten over zeven kopermijnen en de molybdeenmijn van Henderson in Colorado. In Latijns-Amerika heeft Freeport twee kopermijnen, Cerro Verde in Peru en El Abra in Chili. In Azië zijn alle activiteiten geconcentreerd in Indonesië, in het Grasberg-mijnbouwcomplex. Grasberg omvat de grootste koper- en goudreserves ter wereld. Grasberg levert ook bijna de volledige goudproductie. In Afrika is de productie nog maar enkele jaren geleden opgestart met het Tenke Fungurume-project in Congo. Verder is er een beperkte kobaltproductie.

Voor dit jaar mikt de groep op een stijgende koperproductie van 4,3 miljard pound, een iets hogere goudproductie van 1,3 miljoen ounce goud en een stabiele productie van 95 miljoen pound molybdeen. De olie- en gasproductie zou dit jaar wat lager uitvallen, want er wordt gemikt op 55,5 miljoen vaten olie-equivalenten. Het vierde kwartaal was erg zwak. Zelfs zonder de 3,4 miljard USD eenmalige afschrijvingen lag de 0,25 USD winst per aandeel een heel stuk onder de 0,68 USD uit het vierde kwartaal van 2013. De omzet liep met 11% terug, tot 5,24 miljard USD. De investeringen worden dit jaar van 7,5 naar 6 miljard USD teruggeschroefd.

De groep zoekt een financiële partner voor de verdere financiering van zijn uitbreidingen in olie en gas, want met 19 miljard USD torst de groep een stevige schuldenlast. Het hoge dividend van 1,25 USD per aandeel per jaar is dan ook niet gegarandeerd. Voor dit jaar wordt alvast een verdere winstdaling richting 1,6 USD per aandeel verwacht.

Conclusie

We verhogen het advies voor Freeport McMoRan op basis van de historisch lage waardering tegen 1,1 keer de boekwaarde, 0,9 keer de omzet, 6,5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en een weliswaar niet meer gegarandeerd dividendrendement van 6% bruto. Het kan best nog even duren voor we een substantieel herstel zien, maar het ergste lijkt voor de koers achter de rug. We bekijken een opname in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content