Fred Olsen Energy en Medivir

Na een mooie remonte is de koers van Fred Olsen Energy weer serieus teruggevallen. Wat is er aan de hand?

Het aandeel van Fred Olsen Energy, de Noorse speler in de verhuur van installaties voor offshore-exploratie en -boringen, zakte op 22 oktober met ruim 12%, na de melding van problemen met de oplevering van het nieuwe platform, de Bollsta Dolphin. De oplevering was gepland in het derde kwartaal, maar de Koreaanse scheepswerf Hyundai Heavy Industries eiste extra tijd en een bijkomende som van 167 miljoen USD. Hoewel de Noren de claim als ongegrond beschouwden, werd het contract enkele dagen later geannuleerd. Een langdurige juridische strijd wordt daarmee vermeden, maar in één klap werd ook het lucratieve vijfjarige contract van de Bollsta Dolphin met Chevron (dagverhuurtarief 566.000 USD) geschrapt.

Het bedrijf rekent erop de betaalde som van 186,4 miljoen USD te recupereren, maar zal daarnaast in het vierde kwartaal 101 miljoen USD eenmalige kosten boeken. Een enorme tegenvaller, want naast de vorig jaar opgeleverde Bolette Dolphin (vierjarig contract met dagverhuurtarief van 488.000 USD) was de Bollsta Dolphin de belangrijkste troef te midden van de enorme laagconjunctuur voor de oliedienstenspelers, na de spectaculaire val van de olieprijs. Het orderboek halveert tot 1,4 miljard USD, en de gemiddeld 33 jaar oude vloot blijft dus op 10 steken.

Vorig jaar werd de Borgny Dolphin op non-actief geplaatst (cold staked). Het enige accomodatieplatform, de Borgholm Dolphin, viel eerder dit jaar zonder werk, en sinds september is ook de Belford Dolphin werkzoekend. Vanaf december komt daar nog de Bredford Dolphin bij. Van de zes overige platforms vervalt één contract in september 2016, drie contracten in het eerste kwartaal van 2017 en de overige twee in de eerste helft van 2018. Al dat slechte nieuws leidde in het derde kwartaal tot een bijkomende waardevermindering van 31 miljoen USD, na de zware afboeking van 418,9 miljoen USD in het tweede kwartaal.

De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde in het derde kwartaal met 13,9%, tot 129,6 miljoen USD, terwijl er na negen maanden nog een toename met 38% is, tot 495,5 miljoen USD. De beperkte winst van 0,32 NOK per aandeel in het derde kwartaal verbleekt tegenover het nettoverlies van 3,57 NOK per aandeel na negen maanden (0,33 NOK per aandeel winst vorig jaar). De verhuurtarieven blijven dalen, en het is duidelijk dat de vraag- en aanbodsituatie nog minstens tot in 2017 ongunstig zal blijven. We verlagen dan ook, na het ontgoochelende nieuws, het advies naar houden voor de lange termijn (rating 2B).

Het aandeel van Medivir stabiliseert de jongste maanden. Kan u nog eens een update geven?

Het aandeel van het Zweedse farmabedrijf Medivir stabiliseert al een tijd, aangezien de enorme verkooppiek van Simeprevir – een middel tegen hepatitis C (een leveraandoening veroorzaakt door het hepatitis C-virus; HCV) – definitief voorbij is. In 2014 boekte partner Johnson & Johnson, die verantwoordelijk is voor de verkoop van Simeprevir ex-Scandinavië, een veel beter dan verwachte omzet van 2,3 miljard USD, waarop Medivir 1,4 miljard Zweedse kroon (SEK) royalty’s verdiende en een nettowinst boekte van 1,13 miljard SEK (36,17 SEK per aandeel).

Maar de verkoopcijfers zakken door de forse concurrentie (Gilead Sciences, AbbVie) steeds verder weg, en na negen maanden bedraagt de verkoop 577 miljoen USD: 263 miljoen USD in het eerste kwartaal, 264 miljoen USD in het tweede en 79 miljoen USD in het derde kwartaal. In totaal levert dat 351 miljoen SEK aan royalty’s op. Ook de verkoop in Scandinavië daalde fors: 14 miljoen SEK in het tweede kwartaal, 35 miljoen SEK in het eerste kwartaal, en 115 miljoen SEK in 2014. Dankzij een langdurig griepseizoen steeg de verkoop van dertien ingelicentieerde geneesmiddelen in Scandinavië in de eerste jaarhelft met 8%, tot 94,5 miljoen SEK. De 1,04 miljard SEK cash (eind juni; 39 SEK per aandeel) wordt sinds mei gedeeltelijk gebruikt voor een inkoopprogramma van maximaal 10% van de aandelen.

Alle aandacht gaat nu opnieuw naar de ontwikkeling van de pijplijn. Bij de eigen producten besliste Medivir in augustus om de ontwikkeling van MIV-247, een preklinisch product tegen neurotische pijn, stop te zetten. Eind 2015 start een fase IIa-studie met MIV-711 (osteoartritis). Eerder dit jaar waren er zeer positieve preklinische resultaten van MIV-802 (HCV), en men werkt ook aan een middel tegen RSV. Ten slotte zette Medivir dit jaar de eerste stappen in oncologie (lever- en pancreaskanker). Bij de gepartnerde programma’s startte in juli een fase I-studie met AL-704 (HCV), dat samen met Alios Biopharma (Janssen Pharmaceutica), wordt ontwikkeld.

De stevige kaspositie, die 50% van de beurskapitalisatie dekt, en het inkoopprogramma beperken het neerwaartse risico, maar we zien te weinig koerstriggers op korte termijn voor een koopadvies. We bevestigen daarom het advies houden (rating 2B).

Partner Content