Focus op Europa blijft

We mikken op een Eurostoxx50-index van 4000 punten voor eind 2015.

Er is geen reden om de focus van Europese naar Amerikaanse aandelen te verleggen. Wall Street beweegt al het hele jaar in een nauwe bandbreedte van enkele procenten. Het perspectief dat er een renteommekeer komt, heeft de vaart uit de beursklim gehaald. De onderliggende indicatoren suggereren al enige tijd dat op de Amerikaanse beurs het vet van de soep is en ze blijven dat bevestigen. Dat sluit niet uit dat we nog een laatste opstoot kunnen krijgen in de loop van het najaar of zelfs nog begin volgend jaar. Precies nadat bijvoorbeeld een eerste renteverhoging werd verwerkt. Maar dat zal eerder een mooi verkoop- dan een nieuw aankoopmoment zijn. Want de tendens voor 2016-2018 lijkt voor de Verenigde Staten toch eerder dalend te zijn.

In afwachting en zolang Wall Street nog standhoudt, is er nog ruimte voor een verder herstel op de Europese beurzen. In de aandelenstrategie mag de focus dus op Europa gericht blijven. Na een fantastische start in de eerste vier maanden zorgde Griekenland andermaal voor de ontnuchtering. De combinatie van gemiddeld stevige halfjaarresultaten en het derde reddingsplan voor Griekenland biedt een basis voor de verdere opmars van de Europese aandelenmarkten, tot boven de niveaus die we in april-mei hebben gezien. We mikken dan ook nog op een Eurostoxx50-index van 4000 punten (vandaag rond 3650) voor het einde van het jaar.

Actieve opvolging

De opkomende landen blijven het moeilijk hebben. Daarvoor weegt de Chinese groeivertraging tot nader order nog altijd te zwaar. De grondstoffenprijzen (van aluminium over olie tot zink) hebben daaronder te lijden. Na een aantal betere maanden kregen we in de zomermaand juli – met een dunnere handel – een nieuwe tik, waarbij vaak vorige bodems werden weggeslagen. Dat kondigt meestal een periode met hoge volatiliteit aan. Die hoge beweeglijkheid zal een actieve opvolging vergen.

Voor een aantal opkomende markten, zoals Brazilië, en ook de edelmetalen (goud, zilver, platina) suggereren de onderliggende indicatoren dat die volatiliteit in de komende maanden tot een meerjarenbodem kan leiden. Het pessimisme rond die markten scheert in elk geval hoge toppen. Dat is een absolute noodzaak om een bodem voor vele jaren te kunnen vormen.

Dat pessimisme zal in die laatste dolle rit naar de bodem nog zwartgalliger worden en aanleiding geven tot paniekverkopen. Daarna kan de fameuze muur der zorgen worden beklommen. Voor olie en andere metalen zal dat wellicht pas volgend jaar of uiterlijk in 2017 gebeuren, want daar werd de terugval pas recenter ingezet en zal het zoeken naar een nieuw marktevenwicht wat meer tijd in beslag nemen.

Partner Content