Financière de Tubize en Polarcus

Nu Tubize in de voorbeeldportefeuille is opgenomen, vraag ik me af of ik mijn UCB-aandelen moet omruilen voor aandelen van Tubize? Betaalt Tubize een vergelijkbaar dividend als UCB?

U hoeft uw aandelen van UCB (44,7 EUR; NYSE Euronext Brussel) niet om te ruilen naar Financière de Tubize (39,25 EUR; NYSE Euronext Brussel). Tubize is met 36,2% of 66,37 miljoen aandelen de grootste aandeelhouder van UCB. De holding noteert met een hoge korting van bijna 40% op de intrinsieke waarde. Tubize is wel een zuinige dividendbetaler, met sinds 2008 een constant brutodividend van 0,48 EUR per aandeel of 1,22% bruto. UCB daarentegen betaalt een jaarlijks stijgend dividend: dit jaar 1,02 EUR per aandeel of 2,28% bruto. Tubize gebruikt de dividendinkomsten van UCB om zijn schulden af te bouwen. Die schuld, die in 2007 nog 389 miljoen EUR bedroeg, is intussen gezakt tot 219 miljoen EUR. Aangezien we verwachten dat de dividenden van UCB de komende jaren stijgen, lijkt het een kwestie van tijd voordat Tubize op zijn beurt hogere dividenden uitkeert.

De stijgende dividenden van UCB moeten voortvloeien uit het succesvol in de markt zetten van de nieuwe sterproducten Cimzia, Vimpat en Neupro. Op dat gebied was er maandag positief nieuws, met de goedkeuring in de VS van Cimzia voor de behandeling van actieve psoriasis artritis (PsA). Die kwam na goedkeuringen van Cimzia voor reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn. PsA is een ziekte die zich ontwikkelt bij 30% van de 7,5 miljoen psoriasispatiënten in de VS. Er lopen nog dossiers voor additionele toepassingen, zowel in Europa als in de VS. Tegen 2020 moet Cimzia jaarlijkse piekverkopen van 1,5 miljard EUR halen. Verder kondigde UCB een samenwerking aan met het Britse Vectura voor het ontwikkelen van een behandeling voor inflammatoire luchtwegenaandoeningen. UCB deed ook een obligatie-uitgifte voor 350 miljoen EUR die het schuldaflossingsprofiel verlengt.

Alleen in het geval van een overnamebod op UCB is er de garantie dat de hoge korting van Tubize op de intrinsieke waarde vermindert. De aandelen van UCB en Tubize zullen dan ook in grote mate gelijkmatig evolueren. Het is dus geen must om de UCB-aandelen in te ruilen voor Tubize (rating 1B).

De beurskoers van Polarcus blijft verder dalen. Wat is er aan de hand? Vinden jullie het aandeel nog steeds koopwaardig?

De koersgrafiek in 2013 van Polarcus (3,80 NOK, beurs van Oslo met tickersymbool PLCS; ISIN-code KYG7153K1085) is het spiegelbeeld van 2012. De koers noteert nu opnieuw op het niveau van juli 2012, maar begin 2013 was er nog een koerspiek van 7,2 NOK per aandeel. Polarcus bestaat sinds 2008 en richt zich volledig op seismische diensten in 3D. Seismiek is tot nog toe de enige, redelijk betrouwbare manier om in de aarde te kijken, zowel ondergronds op land als op de zeebodem. Polarcus beschikt over een ultramoderne vloot van zeven schepen, met de meest geavanceerde technologie in seismiek en navigatiesystemen.

Nadat het bedrijf in 2012 voor het eerst winstgevend was (0,11 NOK per aandeel), werd in 2013 gerekend op een sterke toename van de winst, tot 1,2 NOK per aandeel. Met een winst van 0,19 NOK per aandeel in het eerste semester van 2013 is die doelstelling niet meer haalbaar. Op 15 augustus kwam het nieuws dat concurrent WesternGeco in de VS een rechtszaak heeft aangespannen tegen Polarcus, omdat de Noren een inbreuk zouden hebben gemaakt op bepaalde technologische patenten. Het bedrijf is vol vertrouwen dat die zaak geen operationele gevolgen zal hebben, maar toch verloor de koers ruim 1 NOK na dat nieuws.

Vorige week volgde een koersdoelverlaging tot 4,5 NOK per aandeel door UBS, terwijl de Zwitsers in mei nog een lovend rapport bekendmaakten, met als koersdoel 9,5 NOK per aandeel. UBS is bezorgd over de evolutie van het orderboek. Midden september was nog 35% van de capaciteit voor het laatste kwartaal van 2013 en 70% voor het eerste kwartaal van 2014 niet geboekt. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zou de situatie moeten verbeteren. En dat is ook nodig, want Polarcus heeft door de snelle uitbouw van de vloot een hoge nettoschuldpositie van 592 miljoen USD, tegenover een eigen vermogen van 499 miljoen USD. Op dat gebied was er goed nieuws, omdat de Noren hun schuldconvenanten met een aantal banken konden versoepelen.

De markt is wel heel pessimistisch geworden over Polarcus. De beurskapitalisatie weerspiegelt de waarde van de schepen hoegenaamd niet, en dat maakt het bedrijf kwetsbaar voor een overnamebod. De schuldpositie is hoog, maar lijkt beheersbaar. We behouden het koopadvies, maar door de ontstane operationele en juridische onzekerheid verhogen we het risicoprofiel naar ‘speculatief koopwaardig’ (rating 1D). Het is dus raadzaam de posities beperkt te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content