De Spaanse economie groeit in de eurozone zowat het snelst.

De jongste macro-economische gegevens wijzen vrij consistent in de richting van een economisch herstel in de eurozone. Dat de Europese Centrale Bank (ECB) sinds enkele maanden elke maand voor 60 miljard EUR obligaties opkoopt, is daar niet vreemd aan. Zowat alle economen zijn de jongste tijd dan ook vooral bezig met het verhogen van hun groeiverwachtingen, nadat ze het jaar somber gestemd waren begonnen.

Sommige cijfers waren zelfs zo goed dat er op de ECB-persconferentie van april al vragen kwamen voor voorzitter Mario Draghi over het vroegtijdig beëindigen van het opkoopprogramma. Dat was nauwelijks één maand nadat het op gang was gebracht. Maar Draghi was kristalhelder: er is geen sprake van een vroegtijdig stopzetten van QE. Het ingrijpen van de ECB leidde niet alleen tot een nog lagere rente, maar ook tot een verzwakking van de euro (EUR).

Eindelijk is het Europese bedrijfsleven eens in het voordeel ten opzichte van hun Amerikaanse, Chinese en Japanse collega’s, en heeft het de wind mee in de wisselkoersoorlog. Alle studies over gewogen wisselkoersen duiden de EUR vandaag aan als goedkoop, en de Amerikaanse dollar (USD) als duur, met sinds het jaarbegin een concurrentievoordeel van 8% voor de Europese exportondernemingen. Er vindt een herbalancering plaats in de wereldeconomie.

Europese koploper

Maar ook in de eurozone blijven er duidelijke verschillen. Terwijl de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone volgens de recentste prognoses 1,5% zal bedragen (een verhoging met 1,3% ten opzichte van vorige raming), prijkt Spanje mee bovenaan met een verwachte bbp-groei van 2,8%.

Een sterk verhaal, want tot het vierde kwartaal van 2013 vertoonde de Spaanse economie een krimp, die bijna zes jaar duurde. De recessie kende haar dieptepunt in het derde kwartaal van 2009, toen de vierde economie van de eurozone een krimp van 4,3% liet optekenen. De Spaanse groeispurt wordt bevestigd door het hoogste PMI-cijfer (index van de aankoopdirecteuren) in de eurozone van 59,1 (cijfers boven 50 wijzen op groei) voor de maand april. De veel betere gang van zaken op het Iberisch schiereiland is een beloning voor de zware inspanningen die de Spanjaarden de jongste jaren hebben geleverd. De conservatieve regering van premier Mariano Rajoy voerde een rist hervormingen en zware besparingen door, waarvan het land nu de vruchten plukt.

Anderzijds komt de groei niets te vroeg voor de huidige regering. De recente regionale verkiezingen waren geen succes voor de Partido Popular van Rajoy. De parlementsverkiezingen vinden in november plaats. Het opbeurende economische nieuws moet helpen de aantrekkingskracht van extremistische partijen als Podemos en Ciudadanos (naar het voorbeeld van Syriza in Griekenland) te verminderen.

Met Banco Santander (het grootste gewicht in de Spaanse IBEX35-index, zie Flash p. 7) willen we deels inspelen op het herstel van de Spaanse economie en de rerating van de Spaanse banken.

Partner Content