Europese goud- en zilvertrackers

Een goudmijn van Barrick Gold in de Argentijnse provincie San Juan. (26 april 2017) © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Sinds de invoering van de Europese PRIIP-verordening zijn verschillende Amerikaanse trackers op edelmetalen en mijnaandelen niet langer te koop bij Belgische brokers. Wel bestaan er Europese alternatieven voor die trackers.

Sinds de invoering van de Europese PRIIP-verordening vorig jaar zijn verschillende Amerikaanse trackers op edelmetalen en gerelateerde mijnaandelen niet langer verhandelbaar bij Belgische brokers. Dat is onder meer het geval voor de populaire SPDR Gold Shares (GLD) en iShares Silver Trust (SLV), die beide in de voorbeeldportefeuille zitten. Het goede nieuws is dat er Europese alternatieven bestaan voor die trackers.

Goud

Beleggers die een alternatief zoeken voor GLD, kunnen onder meer terecht bij de ETF Physical Gold ETF. Die wordt uitgegeven door het Britse ETF Securities, een onderdeel van het Amerikaanse WisdomTree ETF, en noteert op verschillende Europese beurzen. De meest liquide notering is die op de Duitse Xetra-beurs. Daar noteert de tracker onder het tickersymbool VZLD en ISIN-code DE000A0N62G0. Er is ook een variant die op Euronext Amsterdam wordt verhandeld met het tickersymbool PHAU en ISIN-code JE00B1VS3770. Sommige financiële tussenpersonen rekenen lagere transactiekosten aan voor orders op Euronext. In dat geval is PHAU de meest interessante optie. De jaarlijkse beheerkosten bedragen zowel bij VZLD als PHAU 0,39 procent.

Zilver

Dezelfde uitgever biedt ook een alternatief voor SLV aan met de ETFS Physical Silver ETF. Ook hier zijn er noteringen op verschillende beurzen. Beleggers moeten dus een keuze maken op basis van de liquiditeit en de tariefstructuur van hun broker. De meest liquide variant is opnieuw die op de Duitse Xetra-beurs, met het tickersymbool VZLC en ISIN-code DE000A0N62F2. De variant die op Euronext Amsterdam wordt verhandeld, heeft als ISIN-code JE00B1VS3333 en tickersymbool PHAG. De beheerkosten liggen iets hoger dan bij de goudtrackers (0,49%).

Mijnaandelen

De Amerikaanse VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) en Van Eck Junior Gold Miners ETF (GDXJ) zijn eveneens het slachtoffer van de nieuwe regels. De uitgever voorzag voor beide trackers ook in Europese varianten. De VanEck Vectors Gold Miners ETF noteert op de beurs van Frankfurt met ISIN-code IE00BQQP9F84 en tickersymbool G2X. De verhandelde volumes liggen lager dan bij GDX, maar de liquiditeit is zeker voldoende. De VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF met ISIN-code IE00BQQP9G91 en tickersymbool G2XJ noteert eveneens op de beurs van Frankfurt. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,52 procent.

Een alternatief is de iShares Gold Producers ETF die noteert op de beurs van Frankfurt met ISIN-code IE00B6R52036 en tickersymbool IS0E. De tracker schaduwt de S&P Commodity Producers Gold-index. Er worden dagelijks gemiddeld 144.000 stuks verhandeld en de jaarlijkse beheerkosten bedragen 0,55 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content