Dit is hoe onze voorbeeldportefeuille presteerde in 2016

© istock

Met voldoening blikken we terug de prestatie van de voorbeeldportefeuille in 2016. Met een rendement van net geen 10 procent doen we 12 procent beter dan de Bel-20-index.

Met voldoening blikken we terug de prestatie van de voorbeeldportefeuille in 2016. Die portefeuille is niet op een klassieke manier is samengesteld, maar focust op actuele thema’s, waarvan we verwachten dat ze beter doen dan het marktgemiddelde of anders gezegd: dat ze de voor ons meest relevante indexen verslaan.

Met een rendement van net geen 10 procent doen we 12 procent beter dan de Bel-20-index, al stelde die in 2016 vanaf het begin teleur. De Eurostoxx50-index kwam pas helemaal aan het eind van het jaar boven water. Ten opzichte van die referentie-index doen we bijna 9 procent beter. Ook de MSCI World-index hebben we dankzij een eindspurt in de laatste week met een kleine 2 procent verslagen.

Die outperformance hebben we helemaal in de eerste jaarhelft gehaald. Met dank aan het feit dat we tijdig stevige posities in edelmetalen hebben ingenomen. Vrij snel ging het goud stevig blinken in 2016, en daar hebben we voluit van kunnen profiteren. In de tweede helft van het jaar was dat een stuk minder, maar de voorsprong was zo groot dat de betere prestatie niet meer in het gedrang kwam.


Verliezen door vergrijzing

Het was niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het thema vergrijzing leverde ons het afgelopen jaar flink wat verliezen op. Onze keuze om weliswaar voor de lange termijn – doelstelling 2020 en meer nog 2025 – te beleggen in vijf beloftevolle, maar ook risicovolle Belgische biotechbedrijven loonde in 2016 absoluut nog niet.

Enkel Argen-x wist uit te blinken, terwijl MDxHealth zich pas in de laatste maanden volop op gang trok. Vooral Ablynx, dat zwaar werd afgestraft door het niet inlicensiëren van het potentiële reumamiddel vobarilizumab door AbbVie, en Bone Therapeutics, waar onder meer de CEO verrassend opstapte, lieten een erg ontgoochelend koersverloop zien in 2016. We mikken op flink wat beterschap dit jaar. Het is onze ambitie in 2017 de prestatie van vorig jaar te herhalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content