Derivaten op koffie

© istock

Op middellange termijn oogt de fundamentele toestand voor de koffiemarkt vrij gunstig. Inspelen op een hogere koffieprijs kan zowel via hefboomproducten als met trackers.

De kans is groot dat het lopende oogstjaar opnieuw een deficitjaar wordt voor koffie. In Brazilië, de grootste producent van de arabicavariant, volgen de oogsten een tweejaarlijkse cyclus, waarin hoge en minder hoge opbrengsten elkaar afwisselen. Dit oogstjaar wordt een kleine oogst verwacht. De exportcijfers liggen dan een stuk onder het niveau van de voorgaande jaren. Vietnam – de grootste aanbieder van de robustavariant, die vooral voor oploskoffie wordt gebruikt – heeft ook problemen. Een pond arabicakoffie op de futuresbeurs van New York noteert nu 10 procent hoger dan een jaar eerder, maar wel 20 procent onder het niveau van november.

Op korte termijn wordt de prijs sterk bepaald door klimatologische ontwikkelingen, en ook de evolutie van de Braziliaanse real tegenover de dollar speelt een rol. Het tekort aan neerslag in Brazilië is de voorbije maanden gestabiliseerd en in Vietnam begint binnen enkele weken het regenseizoen. Aan de vraagzijde groeit de consumptie al enkele jaren met gemiddeld 1,3 procent. De fundamentele toestand voor de koffiemarkt oogt op middellange termijn dus vrij gunstig.


Inspelen op hogere prijs

Inspelen op een hogere koffieprijs kan zowel via hefboomproducten als met trackers. De turbo’s van de uitgever Commerzbank richten zich tot beleggers die mikken op de korte termijn. De instelling heeft vier turbo’s long met hefbomen van 3,6 tot 9,1 die noteren op Euronext. De onderliggende waarde is het termijncontract voor de levering in mei.

De New York Stock Exchange huisvest ook twee trackers op koffie uit de iPath-productfamilie van Barclays. De iPath Bloomberg Coffee ETN met tickersymbool JO is veruit de grootste met 134 miljoen dollar onder beheer en een gemiddeld volume van meer dan 200.000 stuks per dag. De onderliggende waarde is een index die de prijsevolutie van het referentietermijncontract op koffie schaduwt. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,75 procent. Bij de iPath Pure Beta Coffee ETN met tickersymbool CAFE schaduwt de index de prijsevolutie van drie termijncontracten met een verschillende afloopdatum. Maar de liquiditeit van die tracker is te laag om die aan te bevelen.

Het Britse ETF Securities heeft met de ETFS Coffee (tickersymbool COFF, Isin-code GB00B15KXP72) een alternatief voor beide Amerikaanse trackers. COFF is eveneens een synthetische tracker en schaduwt de prijsevolutie van de Bloomberg Coffee Sub-index. De tracker noteert zowel op de London Stock Exchange (in dollar) als op de Deutsche Börse en de Borsa Italaiana (beide in euro). De liquiditeit is voldoende hoog voor private investeerders. Met jaarlijkse beheerkosten van 0,49 procent is COFF ook iets gunstiger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content