Defensie-ETF’s in de kijker
De recente kwartaalresultaten van de defensiebedrijven waren bemoedigend.
Eerder deze week startten de Verenigde Staten samen met enkele bondgenoten een nieuwe militaire actie in Syrië. De Amerikanen zijn in die regio niet aan hun proefstuk toe, want de jongste weken en maanden werden al doelen in Irak gebombardeerd. Samen met eerdere militaire acties op verscheidene continenten kunnen de Verenigde Staten als een ervaringsdeskundige in oorlogsvoering worden beschouwd. Defensie is echter ook big business. Het Amerikaanse defensiebudget is nog altijd het grootste ter wereld, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste grote defensiegroepen hun hoofdkwartier in de Verenigde Staten hebben.
Consolidatieperiode
De roep naar fiscale discipline in de Verenigde Staten zorgde ervoor dat de defensiebudgetten politiek onder druk kwamen. Het lijkt erop dat vooral in personeelskosten wordt gesnoeid en in veel mindere mate in materiaal. Gezien de aard van de activiteit, is er een sterke mate van overlapping tussen defensie en lucht- en ruimtevaartactiviteiten. Boeing is daarvan het beste voorbeeld.
Na een sterke prestatie vorig jaar gaan de aandelen uit de defensiesector dit jaar door een consolidatieperiode, met per saldo weinig koersschommelingen sinds begin dit jaar. Toch wordt het vooruitzicht op een eventuele verdere daling van de budgetten gecompenseerd door een aantal andere factoren. De noodzakelijke vervanging van ouder materiaal door efficiëntere toestellen, de opmars van onbemande vliegtuigen en technologische innovaties blijven de sector ondersteunen.
De recente kwartaalresultaten van de defensiebedrijven waren bemoedigend en de kasstromen blijven hoog. Zo kan Boeing prat gaan op een indrukwekkende backlog, terwijl Lockheed Martin de winstprognoses voor 2014 heeft verhoogd. General Dynamics verraste dan weer met een sterke orderaanname en United Technologies verhoogde het budget voor aandeleninkoop.
Wie er liever geen individueel aandeel uitkiest maar in een breed gamma defensiebedrijven wil investeren, kan daarvoor terecht bij een aantal gespecialiseerde trackers.
iShares Dow Jones US Aeropace & Defense Index Fund
Tickersymbool: ITA
Beurs: NYSE Arca
Prestatie sinds 1/1/2014: +2,2%
Gemiddeld dagvolume: 50000
Jaarlijkse beheerkost: 0,44%
Top vijf (op 23 september)
United Technologies
Boeing
Lockheed Martin
General Dynamics
Precision Castparts
Deze tracker van uitgever BlackRock is de grootste in verhandelde volumes en activa onder beheer. ITA is al sinds mei 2006 op de markt. De ETF schaduwt de prestatie van de onderliggende Dow Jones US Select Aerospace & Defense Index. Die telt 39 bedrijven, waarbij de tien grootste een gewicht van 58% in de index vertegenwoordigen. Met een jaarlijkse beheervergoeding van 0,44% behoort ITA tot de middenmoot. De jaarlijkse dividenduitkering aan aandeelhouders bedraagt bijna 1,5%.
PowerShares Aerospace & Defense Index Fund
Tickersymbool: PPA
Beurs: NYSE Arca
Prestatie sinds 1/1/2014: -+4%
Gemiddeld dagvolume: 43000
Jaarlijkse beheerkost: 0,66%
Top vijf (op 23 september)
Lockheed Martin
Honeywell
Boeing
General Dynamics
United Technologies
Deze ETF komt de PowerShares-productfamilie van Invesco en is al sinds oktober 2005 op de markt. De onderliggende waarde is de SPADE Defense Index, die 52 bedrijven telt. PPA is daarmee de meest gediversifieerde defensietracker. Het is in elk geval ook de duurste, met een beheervergoeding van 0,66%. Daar tegenover staat dat PPA wel het best scoort in rendement sinds begin dit jaar. Hoewel PPA iets langer op de markt is dan ITA, ligt de liquiditeit iets lager. Het dividendrendement bedraag net geen 1%.
SPDR Aerospace & Defense ETF
Tickersymbool: XAR
Beurs: NYSE Arca
Prestatie sinds 1/1/2014: +1,9%
Gemiddeld dagvolume: 7000
Jaarlijkse beheerkosten: 0,35%
Top 5 (op 22 september)
Rockwell Collins
Lockheed Martin
Raytheon
Boeing
Northrop Grumman
Deze tracker wordt uitgegeven door State Street Global Advisors en kwam pas drie jaar geleden op de markt. Het is dus de jongste defensie-ETF uit het aanbod, en dat uit zich in lagere volumes en minder activa onder beheer. XAR is wel de goedkoopste ETF, met een jaarlijkse beheervergoeding van slechts 0,35%, terwijl het rendement niet ver afwijkt van dat van ITA. De onderliggende waarde is de S&P Aerospace & Defense Select Industry Index, waarvan momenteel 37 bedrijven deel uitmaken. De index is meer georiënteerd op midcaps, terwijl ITA en in mindere mate ook PPA de grote beurskapitalisaties overwegen. XAR kan, naast lage vaste kosten, ook het hoogste dividendrendement voorleggen van de drie trackers (2,38%).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier