De markt van de hefboomproducten beweegt
Van de meeste turbo’s met landbouwgrondstoffen als onderliggende waarde die noteren op Euronext en die werden uitgegeven door RBS Markets, wordt enkel nog een biedprijs geafficheerd.
Het is sommige lezers misschien al opgevallen dat bij de meeste turbo’s met landbouwgrondstoffen als onderliggende waarde (granen en soft commodities) die noteren op Euronext en die werden uitgegeven door RBS Markets enkel nog een biedprijs en geen laatprijs meer wordt geafficheerd. Anders gezegd, u kunt de betreffende turbo’s wel nog verkopen (gesteld dat u ze in portefeuille heeft), maar niet meer aankopen. Er worden door RBS Markets ook geen nieuwe reeksen meer uitgegeven. Dat heeft te maken met de verkoop van de afdelingen Structured Retail Investors Products en Equity Derivates aan het Franse BNP Paribas. Die verkoop wordt naar verwachting later dit jaar of in 2015 afgerond. De hefboomproducten op zich blijven wel bestaan, maar onder Franse vlag worden geen beleggingsproducten meer aangeboden met granen en soft commodities als onderliggende waarde.
Voor alle duidelijkheid: het product turbo op zich verdwijnt niet. De biedprijs van de bestaande producten evolueert uiteraard nog wel mee met de prijs van de onderliggende waarde en de uitstaande Turbo’s zullen ook nog een hele tijd verkocht kunnen worden. Wat er met de minifutures zal gebeuren die RBS op de Duitse beurs aanbiedt, is op dit moment nog niet duidelijk. Ze noteren in elk geval nog wel met een bied- en laatprijs en kunnen dus nog probleemloos worden gekocht.
Ook ABN Amro kondigde vorige week aan dat het zijn afdeling Markets zal inkrimpen. De bank stopt met het aanbieden van aandelenderivaten en eigen gestructureerde producten. Tot die laatste categorie behoren ook de turbo’s. Over de manier waarop en de termijn bestaat vooralsnog geen duidelijkheid. Voorlopig blijven alle turbo’s van ABN Amro Markets noteren, zowel met een biedprijs als met een laatprijs. Ze kunnen dus nog steeds worden gekocht en er worden bovendien ook nog nieuwe reeksen uitgegeven. We achten de kans klein dat ABN de activiteiten van de afdeling zonder meer zal stoppen. Een verkoop (zoals bij RBS) lijkt ons een veel aannemelijker scenario.
De uitstap van RBS Markets en het terugtrekken van ABN Amro Markets hoeft niet te betekenen dat het voor de private investeerder nu onmogelijk wordt om met afgeleide producten in landbouwgrondstoffen te investeren. Zo kan een eventuele overnemer het gamma van ABN Amro gewoon behouden. Daarnaast zijn er nog andere aanbieders van gelijkaardige producten zoals ING (Sprinters), Commerzbank en Citigroup (Speeders). ING en Citi beperken nu al hun aanbod tot energie en (edel)metalen maar Commerzbank heeft ook een aantal speeders met soft commodities als onderliggende waarde in het gamma. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog de talrijke trackers en ETF’s (met en zonder hefboom). In bepaalde gevallen kan ook via aandelen op de stijging of daling van een grondstof worden ingespeeld. Kortom, beleggers in landbouwgrondstoffen hoeven, ondanks de recente ontwikkelingen, nog niet te wanhopen.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier