De Amerikaanse dollar staat op zijn top

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De waarde van de dollar is dit jaar met zowat 5 procent gestegen tegenover de euro. We denken dat de dollar op zijn piek zit ten opzichte van de euro, of zelfs al over zijn top is.

Terugblik op 2018

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft haar regelmatige renteverhogingen in 2018 voortgezet. President Donald Trump uitte daar nochtans forse kritiek op. De Fed verdedigt de geleidelijke verstrakking van het monetaire beleid met het argument dat ze daarmee een oververhitting van de Amerikaanse economie kan voorkomen, zonder dat er een recessie komt. Ze slaagt daar voorlopig in. De Amerikaanse munt begon 2018 nog veeleer zwak. Begin februari werd 1,25 dollar voor een euro neergeteld. Maar de dollar hervatte zich en de waarde van een euro piekte op 1,12 dollar voor 1 euro.

De verwachtingen voor de economie

De Amerikaanse economie groeit nu al meer dan negen jaar. Dat zal meer dan waarschijnlijk ook nog in 2019 het geval zijn. Maar er zijn zorgwekkende signalen: te veel protectionisme is slecht voor de Amerikaanse economie. De meeste economen gaan er wel van uit dat de groei in 2019 vertraagt, van 2,9 procent in 2018 naar 2,6 procent in 2019 en zelfs tot 1,9 procent in 2020. We sluiten niet uit dat de daling volgend jaar steviger is.

De verwachtingen voor de dollar

De waarde van de dollar is in 2018 met zowat 5 procent gestegen tegenover de euro. We denken dat de dollar op zijn piek zit ten opzichte van de euro, of over zijn top is. Met het perspectief van een afkoelende economie in 2019 en 2020 verwachten we weinig of geen renteverhogingen meer in 2019, en mogelijk volgen op een gegeven moment zelfs weer verlagingen. Dat scenario zit nog niet echt in de wisselkoers verrekend. Vandaar dat we een verzwakking van de Amerikaanse dollar verwachten.

Partner Content