Correctie biedt kansen

We gaan onze cashpositie aanspreken om bestaande posities te verstevigen en nieuwe posities in te nemen.

We hadden er al enige tijd rekening mee gehouden, maar in de eerste dagen van mei kwam er dan toch druk op de Europese beurskoersen. Op donderdag 7 mei dook de Eurostoxx50-index even onder 3500 punten, of net geen 9% onder de hoogste jaarnotering van 3825 punten midden april. Het slotniveau van een dag later lag al rond 3650 punten.

De directe aanleiding voor de correctie was dubbel: de stijging van de lange rente en die van de euro. Dat waren precies ook de twee hoofdredenen waarom de Europese aandelenmarkten het in de periode januari-april zo uitzonderlijk goed hadden gedaan. Met als drijvende kracht de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om ook te starten met het opkopen van overheidsobligaties (QE).

Dat dreef de lange rente overal in Europa naar onverwachte diepten, met als voorbeeld de Duitse tienjarige rente op 0,07%. Maar op 7 mei rond de middag bedroeg de rente op die Bund alweer 0,75%. Beleggers begonnen zich erg oncomfortabel te voelen met dat papier zonder opbrengst, en er tekende zich een kopersstaking af. Meer dan waarschijnlijk heeft de ECB dan even wat heviger op de koopknop geduwd, want aan het einde van die donderdag stond de Duitse lange rente opnieuw op 0,55%.

De steile opmars van de Amerikaanse dollar (USD) ten opzichte van onder meer de euro (EUR) was natuurlijk de Federal Reserve ook niet ontgaan. Sinds de Amerikaanse centrale bank heeft aangegeven dat het niet zo’n vaart zal lopen met het verhogen van de Amerikaanse basisrente is er sprake van een verzwakking van de USD van 1,05 naar 1,13 USD voor 1 EUR. Maar beide zijn niet meer dan normale reacties na de extreme beweging in de maanden daarvoor.

Eerste verwittiging

We gaan er dan ook van uit dat het enkel ging om een deugddoende, gezonde en slechts tussentijdse correctie op de Europese beurzen. De markttechnische indicatoren suggereren dat het daarbij ook kan blijven. Dat betekent dat we geen liquiditeiten meer moeten opbouwen. Integendeel: we gaan die cashpositie van ruim 10% aanspreken om bestaande posities te verstevigen en nieuwe posities in te nemen.

We zullen u de komende weken – te beginnen vanaf vrijdag – dan ook enkele nieuwe kandidaten presenteren die in de voorbeeldportefeuille worden opgenomen. Die zullen eerder betrekking hebben op de thema’s ‘consumptie middenklasse’ (hoofdthema en onlangs flink wat verkocht), ‘energie’ (thema met een erg laag gewicht) en ‘landbouw’ (we hebben onlangs aangekondigd dat we willen uitbreiden). Aan de samenstelling van de thema’s ‘goud en metalen’ en ‘vergrijzing’ hebben we de voorbije weken en maanden stevig gesleuteld. Tot nader order houden we daaraan vast.

De slotopmerking is ook niet onbelangrijk. De correctie van eind april-begin mei was een eerste verwittiging in een reeks die de top in de westerse aandelenmarkten voorafgaat. De volgende zullen nog heftiger zijn, maar voorlopig gaan we ervan uit dat we de komende maanden in Europa nog nieuwe jaartoppen zien, alvorens het feest is afgelopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content