Coca-Cola is heel duur

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wij vinden het aandeel van de frisdrankengigant dermate duur dat we de raad geven afstand te nemen van de stukken.

Het aandeel van de drankenreus Coca-Cola leek lang een verhaal van vallen en opstaan te worden. Er was in het boekjaar 2018 weer winstgroei en dat was nodig om de hoge koers van het aandeel te verantwoorden. We dachten een tijdje geleden dat 40 dollar een beter te verdedigen koers zou zijn. Maar de beurs was het niet eens met die opvatting. De koers van Coca-Cola klom naar 53 dollar. Daarmee is het aandeel heel duur geworden. We spreken over een koers-winstverhouding van meer dan 25 en een koersboekwaarde van 12,5. Dat kan, maar dan moeten de recente of te verwachten cijfers spectaculair sterk zijn. En dat is niet het geval bij Coca-Cola.

Coca-Cola heeft over het derde kwartaal meer omzet geboekt, maar het operationele resultaat daalde. De omzet steeg met 8 procent tot 9,5 miljard dollar. De autonome groei bedroeg 5 procent. Het operationele resultaat daalde met 4 procent. De winst per aandeel lag 2 procent lager op 0,56 dollar per aandeel. Wisselkoerseffecten werden aangewezen als schuldigen voor de matige prestatie. Bovendien daalde de operationele marge van 30,7 procent een jaar eerder tot 28,1 procent het afgelopen kwartaal. Het operationele resultaat bij constante wisselkoersen zal volgens het bedrijfsmanagement 12 tot 13 procent hoger zijn dan vorig jaar. Dat is niet slecht, maar niet in verhouding tot de beurskoers van het aandeel. Wij vinden het aandeel dermate duur dat we de raad geven afstand te nemen van de stukken.

We gaven dat advies al enkele weken geleden toen we de call november 2019 met uitoefenprijs 48,00 dollar schreven. We kregen voor dat geschreven contract 2,13 dollar. Indien we nu zouden worden uitgeoefend, lijden we een beperkt verlies. We ontvangen 48 dollar per aandeel plus de premie van 2,13 dollar. Samen dus 50,13 dollar. We zouden ook de positie nu al kunnen sluiten door het geschreven contract terug te kopen en een nieuw en langerlopend contract te schrijven.

Geschreven call

Schrijf de call maart 2020 met uitoefenprijs 50,00 dollar @ 4,60 dollar

Met de opbrengst van deze geschreven call compenseren we ongeveer de opleg die we moeten betalen als we de vorige positie sluiten. We kunnen nu wel rustig wachten op een lagere koers van het aandeel tot 20 maart volgend jaar. Ook voor beleggers die de vorige positie niet hebben ingenomen, kan dit contract een mogelijkheid zijn.

Voor de eerder gekochte put november 2019 met uitoefenprijs 47,00 dollar betaalden we 1,55 dollar. Dat contract zal nog slechts kunnen worden verkocht met winst als de koers van Coca-Cola snel aanzienlijk zakt. Dat is mogelijk. Laten we daarom de kat nog wat uit de boom kijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content