Cannabis doet intrede op de beurs

Bezoekers winnen informatie in over het medicinaal gebruik van cannabis op de Athens Cannabis Expo (14 januari 2018). © Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Tot het najaar van 2017 was cannabis geen beursstory. De jongste maanden is dat helemaal omgeslagen. Cannabis heeft voor- en tegenstanders, maar dat het een sterke groeimarkt is, staat buiten kijf.

Cannabis is de Latijnse naam voor hennep. De toppen van de vrouwelijke hennepplant worden gedroogd en verkruimeld. Het resultaat heet marihuana of wiet (van het Engelse ‘weed‘, onkruid). Als de hars van de plant tot blokken of plakjes wordt geperst, krijg je hasj (ook wel shit genoemd). Cannabis wordt meestal vermengd met tabak en dan tot een sigaret – een joint – gerold. Bij het roken of blowen wordt al na enkele minuten een effect voelbaar.

De cannabisplant bevat ruim vijfhonderd chemische stoffen, maar het bestanddeel waar het in hoofdzaak om draait, is tetrahydrocannabinol (THC). Er zitten daarnaast nog zo’n 85 andere chemische stoffen of cannabinoïden in cannabis. De verhouding tussen THC en enkele andere werkzame stoffen bepalen de werking ervan. Een hoge hoeveelheid THC in combinatie met andere cannabinoïden resulteren in een highgevoel.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties waren er in 2015 wereldwijd 294 miljoen druggebruikers, van wie 183 miljoen (62%) cannabis gebruikten. Dat aantal vertegenwoordigt 3,8 procent van de wereldbevolking, tegenover 3,4 procent rond 2000. Volgens dezelfde bron woont 22 procent van de cannabisgebruikers in Noord-Amerika en 16 procent in Europa. De wereldwijde cannabismarkt wordt geschat op 177 miljard dollar, waarvan zich amper 12 miljard dollar in het legale circuit bevindt. Maar in die verhoudingen zou de komende jaren een drastische verandering komen.

Tendens tot legalisering

In het overgrote deel van de wereld is cannabis een illegale drug. Het bezit en/of het gebruik kan worden bestraft. Maar steeds meer landen maken een onderscheid tussen softdrugs (zoals cannabis) en harddrugs (zoals cocaïne en heroïne). De afgelopen jaren hebben steeds meer landen het cannabisgebruik gelegaliseerd.

In 2014 waren er nog maar vijf landen – Canada, Israël, Tsjechië, Uruguay en Nederland – die cannabis op een of andere manier toelieten. De voorbije drie jaar alleen is dat aantal opgelopen tot 25. Ook Argentinië, Australië, Brazilië, Chili, Columbia, Denemarken, Duitsland, Italië, Jamaica, Kroatië, Macedonië, Mexico, Oostenrijk, Polen, Puerto Rico, Roemenië, Slovenië, Turkije, Zuid-Afrika en Zwitserland hebben cannabis in de een of andere vorm gelegaliseerd.

Zo heeft het Duitse parlement op 19 januari een wet aangenomen die cannabis voor medische toepassingen toestaat. In de Verenigde Staten geldt nog altijd een verbod op federaal niveau, maar negen staten laten het recreatieve gebruik toe en nog eens twintig staten extra laten ook cannabisgebruik om medische redenen toe.

Uit een recente enquête is gebleken dat 64 procent van de Amerikanen voorstander is van de legalisering van cannabis, terwijl dat twintig jaar geleden nog maar 25 procent was. Specialisten zijn het erover eens dat de trend tot legalisering de komende jaren doorzet en dat cannabis binnen tien jaar mogelijk volledig is toegelaten in Noord-Amerika, in de meeste landen van Europa, Latijns-Amerika en Oceanië.

Maar volgens een rapport over de cannabissector dat de analist Nikolaas Faes maakte voor het beurshuis Bryan, Garnier & Co kan de gelegaliseerde cannabismarkt toenemen van 12 miljard dollar in 2017 tot 140 miljard dollar in 2027, op een totale markt van 260 miljard dollar (inclusief de zwarte markt).

Medicinaal gebruik

De goedkeuring in de meeste landen heeft enkel betrekking op het medicinale gebruik van cannabis. Heel wat onderzoek heeft aangetoond dat een aantal cannibinoïden een therapeutische werking hebben. Ze helpen bijvoorbeeld om pijn te bestrijden of spierspasmen te controleren. Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar het therapeutische effect bij kanker, autisme, multiple sclerose (MS) en diabetes. Het toenemende aantal medische toepassingen en toelatingen is een eerste groeipool voor het cannabisgebruik.

Een andere mogelijke groeikans is dat cannabis een bedreiging wordt voor de alcoholindustrie. Een aantal cannabiskwekers werkt aan drankjes die cannabis bevatten. Die zouden hetzelfde effect hebben als alcohol, maar ze hebben niet het nadeel dat je er achteraf een kater aan overhoudt en ze bevatten veel minder calorieën. Dat de drankenindustrie die bedreiging niet als een fictie beschouwt, kunnen we afleiden uit het feit dat Constellation Brands een deal heeft gesloten met marktleider Canopy Growth, dat met 9,9 procent de grootste aandeelhouder van de Canadese canabisspecialist is geworden.

Canadees leiderschap

Canada heeft al in 2001 het medicinale gebruik van cannabis gelegaliseerd. Onlangs heeft de Canadese overheid beslist dat vanaf juli ook het recreatieve gebruik van cannabis is toegestaan. De verkoop wordt georganiseerd in eigen winkels, zodat er inkomsten naar de overheid vloeien, net zoals bij alcohol en tabak. Dat zorgt voor een enorme verruiming van het marktpotentieel. Het verklaart ook waarom beleggingen in de cannabissector bijna volledig worden gedomineerd door Canadese spelers.

Er zijn drie categorieën van bedrijven die inspelen op de gelegaliseerde cannabismarkt.

Wereldwijde cannabisproducenten, die massaal cannabisplanten telen en doorverkopen. De grote spelers zijn van Canadese origine. De absolute marktleider is Canopy Growth (marktaandeel van 27%), naast Aurora Cannabis, Aphria en MedReleaf.

Biofarma- en biotechbedrijven: zij ontwikkelen chemische componenten die worden gebruikt in medische toepassingen. De grootste speler, met een beurswaarde van 2,3 miljard dollar, is GW Pharmaceuticals. Daarnaast zijn er onder meer Arena Pharmaceuticals, Insys Therapeutics en Medical Marijuana.

Toeleveranciers: bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in verpakkingen, serres of meststoffen voor de sector. Scotts Miracle-Gro is veruit de grootste speler in dat segment.

Canopy Growth

Voor beleggers die in één individueel aandeel willen investeren, ligt Canopy Growth voor de hand. Het bedrijf, dat noteert op de beurs van Toronto, heeft een beurswaarde van 6 miljard Canadese dollar (tickersymbool WEED; ISIN-code CA138035100). Het is de eerste beursgenoteerde onderneming die uitsluitend belangen heeft in de cannabissector.

De komende jaren wordt voor Canopy Growth een spectaculaire omzettoename verwacht, van 39,9 miljoen Canadese dollar in het boekjaar 2017 tot 324 miljoen Canadese dollar voor het boekjaar 2019. Die groei moet vooral komen van de sterke internationale expansie naar Europa (Duitsland, Denemarken) Latijns-Amerika (Brazilië, Chili) en Australië. Het aandeel verdrievoudigde de jongste maanden, om onlangs fors terug te vallen, zodat een goede timing bij de aankoop belangrijk is. Dit is dus enkel een aandeel voor actieve, risicobewuste beleggers.

Tracker en streamingbedrijf

Wie gespreid wil beleggen in de canabissector, kan dat doen via een tracker. Horizons Marijuana Life Sciences ETF noteert op de beurs van Toronto en heeft een beurswaarde van 626 miljoen Canadese dollar (ticker HMMJ, ISIN-code CA44054J1012). De belangrijkste posities zijn Aurora Cannabis (14,5%), Canony Growth (14%), Aphria (11%), MedReleaf (8,5%) en GW Pharmaceuticals (7,5%).

In de cannabissector is ook een streamingbedrijf actief, net zoals in de edelmetalensector. Cannabis Wheaton Income investeert in de cannabissector in ruil voor deals en royalty’s. Het noteert op de beurs van Toronto en heeft een beurswaarde van625 miljoen Canadese dollar (ticker CBW, ISIN-code CA13765K1030).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content