Canadese dollar blijft stabiel

. © Derek Brumby (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Bank of Canada, de Canadese centrale bank (BOC), heeft in 2017 voor het eerst in zeven jaar de rente verhoogd. Ze drukt daarmee haar vertrouwen in de economische heropleving uit.

Terugblik op 2017

De Bank of Canada, de Canadese centrale bank (BOC), heeft in 2017 voor het eerst in zeven jaar de rente verhoogd. Ze drukt daarmee haar vertrouwen in de economische heropleving uit. De basisrente bedraagt 1 procent, tegenover slechts 0,25 procent rente in april 2009. Blijkbaar is vanaf dit jaar een belangrijke wending in het monetaire beleid mogelijk. De macro-economische indicatoren wekken vertrouwen. De huisgezinnen besteden meer. De werkloosheidsgraad bedraagt nog altijd 6,50 procent. Dat is niet weinig, maar het voorbije jaar zijn er 400.000 nieuwe banen bij gekomen.

De belangrijkste doelstelling van de BOC is het handhaven van de waarde van de Canadese dollar door de inflatie laag te houden (tussen 1 en 3 procent). Momenteel bedraagt de inflatie 1,4 procent. Daarnaast richt de bank zich op een stabiele, veilige munteenheid en financiële stabiliteit. Daar is ze in 2017 slechts gedeeltelijk in geslaagd.

De verwachtingen voor de economie

De Canadese economie blijft sterk afhankelijk van de evolutie van de energie- en de grondstoffenprijzen. Vooral de olieprijs drukt zijn stempel. Daar zit Canada momenteel goed. De handelsrelaties met de Verenigde Staten baren de beleidsvoerders wat meer zorgen. Drie kwart van de Canadese export is bestemd voor de Verenigde Staten. Maar de banden met de Amerikaanse regering zijn over het algemeen relatief sterk. We verwachten daar niet direct verandering in.

De Canadese economie profiteert ten volle van het wereldwijde herstel. Dat zal zich wellicht volgend jaar doorzetten. De sterke stijging van de vastgoedprijzen houdt wel een risico in, dat het beste in de gaten wordt gehouden. Maar de Canadese regering heeft al gezorgd voor verkoeling met een verkrapping van de leenvoorwaarden. Daardoor kan de vastgoedzeepbel wellicht onder controle blijven.

De verwachtingen voor de Canadese dollar

De Canadese dollar heeft in 2017, net zoals veel valuta, terrein verloren tegenover de euro. Maar op wat langere termijn bekeken blijft de waarde van de munt relatief stabiel. De huidige koers in de buurt van 1,5 Canadese dollar voor een euro is ongeveer dezelfde als tien jaar geleden. De kans op een beperkte renteverhoging volgend jaar is reëel. Dat zou de Canadese dollar verder moeten ondersteunen.

Die munt blijft dus ook in 2018 interessant voor langetermijnbeleggers die op zoek zijn naar diversificatie en mikken op relatieve stabiliteit met een rentevergoeding die ongeveer 1 procent hoger ligt dan het rendement in euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content