Braziliaanse real is voor de durvers

© gf

Na de bekendmaking van de monsterscore van Bolsonaro steeg de koers van de Braziliaanse real tegenover de euro. De real is een interessante munt ter diversificatie voor wie het aandurft.

Terugblik op 2018

Zoals verwacht, werd Bolsonaro de nieuwe president van Brazilië. De Braziliaanse economie, de grootste van Latijns-Amerika, leed al vele jaren onder het geweld en de corruptie. De man in de straat, maar ook de beurs, rekent op de nieuwe man, de Braziliaanse Trump. De inflatie werd in 2018 teruggedrongen tot een meer aanvaardbare 4,5 procent. Negatief is dat die onlangs weer begon op te lopen. Ook de werkloosheidsgraad van 10 procent blijft een taai probleem. De rente bedraagt momenteel 6,5 procent. Begin 2017 bedroeg de basisrente nog 13 procent.

De verwachtingen voor de economie

De Braziliaanse bodem zit vol grondstoffen (aardolie, ijzer, aluminium, steenkool). Het is de grootste exporteur van koffie en suikerriet en de vierde grootste exporteur ter wereld van hout. Brazilië bevindt zich bovendien niet in de frontlinie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In 2019 zal de groei van het bruto binnenlands product (bbp) naar verwachting toenemen met meer dan 2,5 procent.

De verwachtingen voor de Braziliaanse real

De staatsschuld zal toenemen tot meer dan 80 procent in 2019. Maar die staatsschuld wordt hoofdzakelijk binnenlands gefinancierd (85%) in lokale munt tegen een gemiddelde looptijd van zeven jaar. De nieuwe bewindsvoerders krijgen dus tijd om de staatsschuld onder controle te krijgen. Maar een van de zwaarste kostenposten, de pensioenen, zal zwaar blijven wegen op het staatsbudget. De export zorgt wel voor voldoende deviezen om de import te financieren. Direct na de bekendmaking van de monsterscore van Bolsonaro begon de koers van de Braziliaanse real tegenover de euro te stijgen. De real is een interessante munt ter diversificatie voor wie het aankan en aandurft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content