Bodemvissen bij Schlumberger

© REUTERS

Als de toestand op de beurzen weer even normaliseert, zien we mooie herstelkansen voor Schlumberger. U kunt daarop inspelen via een haussecombinatie met putopties.

Schlumberger ziet nog altijd een flinke behoefte aan investeringen in exploratie en productie. Het oliedienstenbedrijf spreekt van een upcycle, waarin het zich beter gepositioneerd noemt dan de markt en waarin het ‘superieure’ operationele marges zal genereren. We zijn al geruime tijd positief over dat kwaliteitsaandeel. Maar de voorbije maanden heeft het niet gebracht wat we ervan verwacht hadden. Gelukkig biedt het dividendrendement van 3,5 procent wat troost. Als de toestand op de beurzen weer even normaliseert, zien we mooie herstelkansen voor Schlumberger. Kortom: we gaan voor een haussecombinatie met putopties.


Haussecombinatie

Schrijf de put Schlumberger februari 2019 met uitoefenprijs 57,50 euro @ 4,95 dollar

Koop de put Schlumberger januari 2019 met uitoefenprijs 52,50 dollar @ 1,84 dollar

Met de geschreven put verbinden we ons ertoe de aandelen van Schlumberger te kopen tegen 57,50 dollar, terwijl ze op de beurs slechts 55 dollar kosten. We ontvangen in ruil voor die plicht 4,95 dollar. Dat bedrag behouden we, als de koers van het aandeel de komende maanden stijgt. Maar omdat op de beurs niets helemaal zeker is, leggen we een goedkope put onder het geschreven contract. Die kost 1,84 dollar, zodat we aan het opzetten van die constructie toch nog 3,11 dollar overhouden. Dat is de grootst mogelijke winst die we binnenhalen als de koers van het aandeel boven 57,50 dollar stijgt. Er is geen begininvestering nodig, aangezien we per saldo geld ontvangen.

Mocht de koers nog verder zakken, dan kunnen we worden aangewezen. We kopen de stukken dan tegen 57,50 dollar, verminderd met de ontvangen premie van 311 dollar (3,11 x 100). Gaat het totaal mis en zakt de koers door de bodem op 52,50 dollar, dan houden we met de gekocht put een slag om de arm. We hebben het recht gekocht om aandelen van Schlumberger te verkopen tegen 52,50 dollar. Daardoor is het maximale verlies beperkt tot 189 dollar. We kopen tegen 57,50 dollar en verkopen tegen 52,50 dollar. Dat geeft een verlies van 500 dollar (5 x 100) per aandeel, verminderd met de 311 dollar premie die we ontvangen hebben. De verhouding tussen de potentiële winst (311 dollar) en het zwaarst mogelijke verlies (189 dollar) lijkt ons verantwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content