BHF Kleinwort en Asian Citrus

Moet ik, als aandeelhouder van BHF Kleinwort, ingaan op het openbaar bod van 5,1 EUR per aandeel?

BHF Kleinwort is sinds maart 2015 de naam voor het vroegere RHJ International (RHJI). Die holdingmaatschappij, genoteerd op Euronext Brussel, richtte zich tot 2009 haast uitsluitend op Japanse beursgenoteerde en niet-genoteerde participaties, met een klemtoon op de automobielindustrie. Maar sindsdien werden die participaties bijna volledig verkocht (momenteel nog minder dan 2% van de portefeuille) en werd een geleidelijke overstap gezet richting de financiële wereld. De financiële crisis bood daartoe mogelijkheden, aangezien veel banken in de nasleep ervan verplicht waren om activa te verkopen.

Een eerste stap was de overname in 2009 voor 225 miljoen GBP van de Britse zakenbank Kleinwort Benson van de Duitse Commerzbank. In 2010 kocht BHF Kleinwort dan KBC AM (Dublin), een dochter van KBC Asset Management. De grootste stap zette BHF Kleinwort echter vorig jaar, met de overname voor 340 miljoen EUR van de Duitse privatebankingspecialist BHF-Bank, voorheen in handen van Deutsche Bank. Door die transactie, waarvan de initiële gesprekken al in 2011 begonnen, maakten de totale activa onder beheer een heuse kwantumsprong: eind 2014 van 13,9 miljard EUR exclusief, naar 54,2 miljard EUR inclusief BHF-Bank (58,7 miljard EUR eind maart 2015).

De overname werd deels gefinancierd door nieuwe investeerders, waaronder Fosun, een Chinese holdingmaatschappij die een participatie nam van 19,49%, intussen uitgebreid tot 28,62%. Fosun lanceerde nu een bod in cash op alle aandelen van 5,1 EUR per aandeel, een premie van 9,4% op de vorige slotkoers. Fosun kocht eerder dit jaar voor 210 miljoen EUR al Hauck & Aufhaeuser, een andere Duitse privatebankingspeler, en ziet allicht synergiën tussen beide groepen.

Het welslagen van het bod (indien meer dan 50% in handen komt van Fosun) zal vooral afhangen van de reactie van de overige substantiële aandeelhouders: Franklin Templeton (15,17%), Oddo & Cie (13,88%), Aqton (11,28%) en BlackRock (9,35%). Intussen hebben Franklin en Aqton het bod al van de hand gewezen. Het bod komt er net op een moment dat de resultaten van BHF Kleinwort na jaren van verliezen, onder meer dankzij een dure holdingstructuur, eindelijk de goede kant opgaan.

In het eerste kwartaal was er een recurrente bedrijfswinst van 10,9 miljoen EUR, tegenover 0,1 miljoen EUR vorig jaar. De markt stuurde de koers van BHF Kleinwort boven de biedkoers en anticipeert hiermee op een hoger bod. Die mogelijkheid bestaat, maar is geen evidentie. Daarom zouden we, zeker indien de koers een stuk boven de biedprijs uitkomt, minstens gedeeltelijk verkopen. Tenslotte kan Fosun ook beslissen het bod af te blazen.

Klopt het dat bij Asian Citrus een belangrijke wijziging in het aandeelhouderschap heeft plaatsgevonden?

We zagen ook dit jaar al flink wat koerskapriolen bij Asian Citrus, meestal geënt op de forse bewegingen (op en neer) van de Chinese beurzen. Het was wel even schrikken toen op 13 juli de aandelenhandel werd stilgelegd omwille van de verkoop van een groot pakket aandelen. Uiteindelijk bleek dat Market Ahead Investments, het familiale investeringsvehikel van stichter Tony Tong en de grootste aandeelhouder, 179,3 miljoen aandelen (op een totaal van 241,9 miljoen aandelen in bezit) heeft verkocht, of 14,34% van de uitstaande aandelen. De koper is Changjiang Tyling, een bedrijf dat voor 50% eigendom is van de in maart 2014 benoemde nieuwe CEO Ng Ong Nee. Changjiang Tyling betaalde hiervoor 200 miljoen Hong Kong dollar (HKD) of 1,17 HKD per aandeel, een korting van 10% op de toenmalige koers. Na het vervangen van Tong als CEO door Ng Ong Nee (en niet door zijn zoon en gedoodverfde opvolger, Tommy Tong), worden nu dus ook de financiële banden tussen de stichtende familie en Asian Citrus fel ingeknipt.

De nieuwe topman is eensklaps de grootste aandeelhouder. Een garantie op succes is het uiteraard niet, maar we nemen toch aan dat de man intussen weet wat de waarde van het bedrijf is/kan worden. Spijtig genoeg is de nieuwsstroom sinds zijn benoeming nog niet verbeterd, en het is duidelijk dat de jaarresultaten (afsluitdatum op 30 juni, presentatie in de tweede helft van september) zeer slecht zullen zijn. Een combinatie van uitzonderlijk zware tyfoons in juli en september 2014 en de gevolgen van het uitbreken van citruskanker op de Hepu-plantage twee jaar geleden deed de groepsproductie op jaarbasis terugvallen met 34,1%, tot 130.125 ton. Ook de fruitverwerkingstak BPG had te lijden onder het slechte weer.

Tot overmaat van ramp moest Asian Citrus in april melden dat op de Xinfeng-plantage Huanglongbing (HLB; een bacteriële plantziekte verspreid door insecten) werd vastgesteld op ongeveer 18% van de bomen. 300.000 bomen, op een totaal van 1,6 miljoen, werden in mei gerooid. Een nieuwe, zware tegenslag, gezien het nog jonge profiel van Xinfeng (gemiddelde leeftijd van tien jaar). We behouden de positie in de voorbeeldportefeuille, maar hameren nog eens op de langebeleggingshorizon en het meer dan gemiddelde risico (rating 1C).

Partner Content