Beleggerscompetitie: Speel mee en win 10.000 euro

© Getty Images/iStockphoto

Van maandag 20 februari tot vrijdag 12 mei 2017 vindt de nieuwe editie van de Beleggerscompetitie plaats, het jaarlijkse event van Trends en Keytrade Bank.

Gedurende twaalf weken kan iedere belegger die gedomicilieerd is in België en ten minste 18 is zijn beleggingscapaciteiten uittesten, zonder het risico op een financiële kater te lopen. De winnaar sleept de hoofdprijs, een beleggingsportefeuille ter waarde van 10.000 euro, in de wacht.

Ook dit jaar is er een afzonderlijke competitie voor studenten die zijn ingeschreven aan een universiteit of een hogeschool en die maximaal 25 jaar oud zijn. De beste speler in die categorie krijgt een beleggingsportefeuille van 5000 euro. Iedere week krijgt de beste speler van het weekklassement een beleggingsportefeuille van 1000 euro.

Aan het begin van de competitie krijgt iedere speler 100.000 euro virtueel geld waarmee hij kan beleggen in een selectie aandelen die noteren op Euronext Brussel, Amsterdam en Parijs, en op de aandelen in de Duitse DAX-index. Daarnaast kunnen de deelnemers beleggen in een selectie trackers (zie kader), waaronder trackers die inspelen op een baisse. Tot slot is het mogelijk turbo’s te kopen tot 5 procent van de waarde van de portefeuille. De transacties vinden in realtime plaats.


Heel wat extra’s

De spelers kunnen virtueel geld in de wacht slepen door iedere dag een eenvoudige meerkeuzequizvraag te beantwoorden, deelnemers uit te nodigen die zich inschrijven of de competitie te delen op Facebook. De eindwinnaar is de speler die zijn portefeuille het meest in waarde doet toenemen. Wie zijn beleggingstalent wil vergelijken met dat van vrienden, kennissen of collega’s, kan een league oprichten om de resultaten te vergelijken. Van maandag 13 tot en met vrijdag 17 februari loopt de testweek. Vrijdagavond worden de scores op nul gezet en op maandag 20 februari gaat de competitie echt van start. Aarzel niet en schrijf u vandaag nog in op beleggerscompetitie.be.


Drie Young Potentials

We volgen de wedstrijd de komende twaalf weken in Inside Beleggen door de bril van drie jonge beleggers, die pas onlangs hun eerste stappen op de beurs hebben gezet. Brian, Pieter en Jan schuwen de risico’s niet, maar gaan ook hun klassieke favorieten niet verloochenen. Ervaring opdoen is voor hen de belangrijkste doelstelling. Hun vragen, die wellicht dezelfde zijn als die van andere deelnemers, beantwoorden we hier.


Tracker of beleggingsfonds

Een exchange-traded fund (ETF), ook wel een indextracker genoemd, is een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld. Het doel van een ETF is een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dat kan een regio-index zijn, maar ook een sector- of een grondstoffenindex. Een tracker wordt soms verward met een CFD (contract for difference). Dat is een contract tussen een koper en een verkoper. De verkoper betaalt het verschil tussen de waarde van het onderliggende product bij de aankoop en bij de verkoop. Als dat verschil negatief is, betaalt de koper aan de verkoper. CFD’s zijn dus derivaten, afgeleide producten waarmee beleggers kunnen inspelen op stijgende koersen (long gaan) en dalende koersen (short gaan). Er zijn meerdere onderliggende waarden gebruikelijk, zoals valuta, indexen, aandelen en grondstoffen. CFD’s noteren niet op de gereglementeerde markt, trackers wel.

Waarom zou een belegger een zuiver indexfonds kopen, en geen gewoon beleggingsfonds? Daar kan hij verschillende redenen voor hebben. Zo rekenen ETF’s aanzienlijk lagere beheerkosten aan (ongeveer 0,4%, tegenover ongeveer 2% bij traditionele beleggingsfondsen). Ze werken goedkoper, omdat ze geen dure analisten in dienst hebben. Computers doen het meeste werk. Bovendien wordt een ETF continu verhandeld op de beurs. Indexfondsen worden doorgaans slechts eenmaal per dag verhandeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content