Beleggerscompetitie: hoe een aandeel selecteren?

. © kitzcorner (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Aan welke aandelen spendeert u het beste uw geld? Enkele kerncijfers kunnen uw keuze bepalen.

Sinds maandag 19 februari tot vrijdag 27 april 2018 vindt de 20ste editie van de Beleggerscompetitie, het jaarlijkse event van Trends en Keytrade Bank, plaats. De winnaar sleept de hoofdprijs, een beleggingsportefeuille ter waarde van 10.000 euro, in de wacht.

Met een minimum aan inspanningen kunt u er zelf achter komen aan welke aandelen u het best uw geld spendeert. Bij de keuze van een aandeel kan men zich baseren op een aantal kerncijfers.

Enkele ratio’s

De koerswinstverhouding (k/w) is de verhouding tussen de koers van het aandeel en de winst. De ratio geeft aan hoeveel keer de jaarwinst betaald wordt om de aandelen van een bedrijf te verwerven. Hoe lager de k/w, hoe goedkoper een aandeel is. Maar we moeten dat altijd vergelijken met de verwachte omzet- en winstgroei.

Nog beter dan de winst is te kijken naar de evolutie van de kasstroom. Dat is het geld dat het bedrijf in een bepaalde periode heeft ontvangen, verminderd met het geld dat in dezelfde periode werd uitgegeven. Dat geeft een beter beeld van de ontwikkeling van een bedrijf en maakt een internationale vergelijking gemakkelijker.

Voorts is er het dividendrendement. Dat is de uitkering die wordt toegekend aan de aandeelhouders in verhouding tot de beurskoers. Zeker in tijden van lage rente hechten beleggers heel wat aandacht aan het dividendrendement.

Als we de boekwaarde per aandeel afzetten tegenover de beurskoers, bekomen we de koers-boekwaarde. Een getal dat kleiner is dan 1 betekent dat het aandeel op de beurs minder waard is dan de boekwaarde, de minimaal geschatte waarde van een bedrijf. Het gemiddelde over langere termijn is 1,3 voor de Brusselse beurs.

Dividend Discount Model

Slimme koppen hebben allerlei methoden ontwikkeld om aandelen te analyseren. De bekendste worden ondergebracht in twee hoofdcategorieën, de fundamentele analyse en de technische analyse.

Het Gordon Shapiro-model gebruikt de verwachte opbrengsten van een bedrijf om een aandeel te waarderen. Het verdisconteert wat het aandeel voor de belegger zal opbrengen in de toekomst en wordt daarom ook wel het Dividend Discount Model genoemd. Het komt erop aan de waarde van de toekomstige opbrengst (de dividenden) om te rekenen naar vandaag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content