Beleggen in zilver via trackers

Na de hefboomproducten bekijken we deze week de mogelijkheden om via trackers in zilver en gerelateerde aandelen te beleggen.

De tracker met tickersymbool SLV behoort tot de iShares-productfamilie van uitgever Blackrock. SLV is zowel wat beheerd vermogen als volume betreft veruit de grootste zilvertracker.


iShares Silver Trust

Tickersymbool: SLV

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: april 2006

Prestatie sinds 1/1/2016: +10,5%

Prestatie op 12 maanden: -2,2%

Prestatie op 3 jaar: -47,8%

Gemiddeld dagvolume: 6,9 miljoen

Activa onder beheer: 5,08 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,5%


De iShares Silver Trust is geen klassieke ETF, maar heeft de juridische structuur van een trust. Daarin is fysiek zilver ondergebracht, waarbij elk deelbewijs de waarde van een troy ounce (31,1 gram) fysiek zilvermetaal vertegenwoordigt. Particuliere beleggers kunnen in principe hun deelbewijzen niet omruilen tegen fysiek zilver. Dat is enkel bij grote hoeveelheden mogelijk. De jaarlijks beheerskosten van de trust (0,5%) maken dat er wel een kleine afwijking tegenover de zilverprijs is. Op 14 maart bezat de trust 325,9 miljoen troy oune of 10135 ton fysiek zilver.


ETFS Physical Silver Shares

Tickersymbool: SIVR

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: juli 2009

Prestatie sinds 1/1/2016: +10,5%

Prestatie op 12 maanden: -2,3%

Prestatie op 3 jaar: -47,6%

Gemiddeld dagvolume: 87000

Activa onder beheer: 275 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,3%


Deze tracker met tickersymbool SIVR wordt uitgegeven door het Britse ETF Securities. Ook bij SIVR staat één deelbewijs in voor 10 troy ounce fysiek zilver, met dezelfde beperkingen als bij SLV wat fysieke inruil betreft. De deelbewijzen worden aangehouden door de ETFS Physical Silver Trust die het fysieke zilver opslaat in Londense kluizen. SIVR kwam ruim drie jaar later op de markt en daardoor zijn de activa onder beheer veel kleiner dan bij SLV. Toch is de liquiditeit voor private beleggers ruimschoots voldoende. Het grootste voordeel van SIVR tegenover SLV is gelegen in de lagere beheerskosten, die amper 0,3% op jaarbasis bedragen. Dat maakt van SIVR een volwaardig alternatief voor kostenbewuste beleggers die niet per se voor de grootste tracker willen kiezen. Op 14 maart had SIVR 46,7 miljoen troy ounce zilver onder beheer.


PowerShares DB Silver ETF

Tickersymbool: DBS

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: januari 2007

Prestatie sinds 1/1/2016: 11,1%

Prestatie op 12 maanden: -3%

Prestatie op 3 jaar: -50,9%

Gemiddeld dagvolume: 3000

Activa onder beheer: 20 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,79%


Deze ETF van uitgever Invesco Powershares, onderdeel van Deutsche Bank, is een zogenaamde synthetische tracker. De prijs van de tracker met tickersymbool DBS schaduwt eveneens de evolutie van de zilverprijs maar dat gebeurt, in tegenstelling tot bij SLV en SIVR, niet via een investering in fysiek zilver maar door middel van termijncontracten. De onderliggende waarde van DBS is de DBIQ Optimum Yield Silver Index. De term Optimum Yield verwijst daarbij naar de strategie om niet alle beschikbare middelen in hetzelfde termijncontract te investeren, maar te spreiden over futures met een verschillende afloopdatum. In theorie kan de evolutie van de zilverprijs even goed geschaduwd worden via een constructie termijncontracten als via fysieke replicatie. In de praktijk is de beheersvergoeding van deze synthetische tracker een stuk hoger dan bij de fysieke tegenhangers. Gekoppeld aan de beperkte liquiditeit maakt dit van DBS geen interessant alternatief voor SLV en SIVR.


Het is ook mogelijk om via trackers in zilvergerelateerde aandelen te investeren.


Global X Silver Miners ETF

Tickersymbool: SIL

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: april 2010

Prestatie sinds 1/1/2016: +36,9%

Prestatie op 12 maanden: +3,3%

Prestatie op 3 jaar: -53,1%

Gemiddeld dagvolume: 94000

Activa onder beheer: 179,2 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,65%


Top vijf van de portefeuille

Fresnillo: 14%

Silver Wheaton: 13%

Tahoe Resources: 12%

Industrial Peñoles: 9%

First Majestic: 5,3%


Zilveraandelen presteerden sinds begin dit jaar beter dan het metaal zelf. Dat is ook het geval bij deze Silver Miners ETF van uitgever Global X Funds. De onderliggende waarde van deze tracker met tickersymbool SIL is de Solactive Global Silver Miners Index, die op dit moment uit 22 bedrijven is samengesteld. De jaarlijkse beheersvergoeding werd vastgelegd op 0,65%.


iShares MSCIGlobal Silver Miners ETF

Tickersymbool: SLVP

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: januari 2012

Prestatie sinds 1/1/2016: +40,8%

Prestatie op 12 maanden: -1%

Prestatie op 3 jaar: -54,2%

Gemiddeld dagvolume: 55000

Activa onder beheer: 20 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,39%


Top vijf van de portefeuille

Silver Wheaton: 22,3%

Fresnillo: 11,1%

Industrial Peñoles: 5,2%

Pan American Silver: 5,1%

Hecla Mining: 4,9%


Deze tracker uit het iShares-gamma van uitgever BlackRock met tickersymbool SLVP kwam later op de markt dan SIL. SLVP kan wel uitpakken met een beduidend lagere beheersvergoeding en ook het rendement ligt sinds de start van 2016 iets hoger. Daartegenover staat wel dat SLVP een maatje kleiner is dan SIL, hoewel de liquiditeit voor private beleggers nog voldoende is. De onderliggende MSCI ACWI Select Silver Miners Investable Market-index is met 35 aandelen op het eerste zicht gediversifieerder, maar als we naar de individuele participaties kijken, blijkt dat toch niet het geval. Eén aandeel (Silver Wheaton) staat in voor ruim een vijfde van de index.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content