Amerikaanse dollar heeft top bereikt

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

President Trump is geen voorstander van een duurdere dollar. Die zou de sterk verzwakte economie nog meer nadeel berokkenen.

Terugblik op 2019

De Amerikaanse economie bleef in 2019, ondanks onzekere tijden, robuust groeien. De industriële activiteit kwam wel sterk onder druk als gevolg van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump voert tegen China. Gelukkig voor de Amerikaanse economie is de dienstensector veel belangrijker dan de industrie en daar was de terugval beperkter. Met dank aan de zeer hoge tewerkstelling, die het consumentenvertrouwen op peil houdt. De Amerikaanse dollar stijgt al sinds begin 2018 vrijwel onafgebroken ten opzichte van de euro, maar wel in een geleidelijk tempo.

De verwachtingen voor de economie

Er zijn onrustwekkende signalen, maar een Amerikaanse economie in recessie verwachten we niet meteen. Maar dat de groei van de Amerikaanse economie terugvalt onder 2 procent, daar moeten we wel rekening mee houden. President Trump wil koste wat het kost opnieuw worden verkozen. Hij zal er daarom alles aan doen om de economie niet te fors te laten vertragen. De Amerikaanse centrale bank kan daarbij behulpzaam zijn met bijkomende renteverlagingen.

De verwachtingen voor de Amerikaanse dollar

President Trump is geen voorstander van een duurdere dollar. Die zou de sterk verzwakte economie nog meer nadeel berokkenen. Het is zelfs best mogelijk dat hij alles in het werk stelt om de waarde van het groene biljet naar beneden te halen.

De ECB heeft al geruime tijd het beleid versoepeld door de rente te blijven verlagen en opnieuw een opkoopprogramma voor obligaties op te starten. De Amerikanen hebben er geen belang meer bij dat hun munt veel sterker is dan de Europese of Aziatische munten. De handels- en betalingsbalans zijn al jaren negatief. Het overheidstekort en -schuld stijgen onafgebroken. We houden er dus rekening mee dat de Amerikaanse dollar op een top staat en dat er in 2020 een mindere periode aanbreekt voor de Amerikaanse munt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content