Ageas, Bekaert, EVS, Lotus Bakeries

De koers van de staaldraadspecialist Bekaert kreeg een tik na een onverwacht winstalarm.

Ageas

Over 2014 daalde de nettowinst van Ageas met 16%, tot 476 miljoen EUR. De belangrijkste oorzaak voor die baisse blijft de Fortis-erfenis waarmee de verzekeraar zit opgezadeld. Zo moest Ageas een provisie van 130 miljoen EUR nemen na een uitspraak van een Amsterdamse rechter, die nieuwe schadeclaims mogelijk maakt. De operationele prestaties van Ageas waren prima. De operationele winst steeg met 13%, tot 737 miljoen EUR. Het brutodividend wordt met 11% opgetrokken, tot 1,55 EUR per aandeel. Technisch ontwikkelt de trend zich weer à la hausse. Op 30 EUR bevindt zich een sterke horizontale steun. Een doorbraak boven 33,25 EUR geeft een technisch aankoopsignaal.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Bekaert

De koers van de staaldraadspecialist Bekaert kreeg een tik na een onverwacht winstalarm. De groep maakt zich zorgen over enkele te optimistische analistenrapporten. Voor 2014 gaat het West-Vlaamse bedrijf nu uit van een omzet van 3,2 miljard EUR, een bedrijfskasstroom (ebitda) van 342 miljoen EUR en een nettowinst van 1,51 EUR per aandeel. Die cijfers blijven beduidend beter dan die van 2013, maar ze kwamen onder de verwachtingen van de analisten uit. De winstwaarschuwing zorgde voor een koersval van 7%. Toch kan het aandeel de stijgende trend aanhouden. Op 27 en 26 EUR liggen de eerste steunzones van enig belang. Een doorbraak boven 31 EUR genereert een technisch koopsignaal.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

EVS

Over het vierde kwartaal van 2014 overtrof EVS, de producent van beeldservers, de verwachtingen. EVS behaalde een omzet van 30,5 miljoen EUR, maar vooral de brutomarge van 22,3 miljoen EUR kwam boven de verwachtingen van de analisten uit. Nog beter was de nettowinst, die met 8,9 miljoen EUR 30% boven de analistenconsensus van 6,8 miljoen EUR lag. EVS snoeide stevig in de kosten. Toch blijft de groep voorzichtig gestemd voor het lopende boekjaar, omdat het orderboek met 29,8 miljoen EUR 38% lager ligt dan een jaar geleden. De beleggers duwden het aandeel fors omhoog. Op 38 EUR bevindt zich de eerstvolgende belangrijke weerstand, terwijl op 30 EUR steun ligt. Adviesverlaging naar houden.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Lotus Bakeries

Opnieuw publiceerde Lotus Bakeries resultaten die de verwachtingen veruit overtroffen. In 2014 groeide de omzet van 5%, tot 348 miljoen EUR, maar de winstcijfers waren nog indrukwekkender. De recurrente bedrijfscashflow (rebitda) steeg met 20,5%, tot 67 miljoen EUR, terwijl de nettowinst 32% hoger uitkwam, op 36,7 miljoen EUR. Lotus schrijft de toename toe aan de internationale groei van speculaas en speculaaspasta, wafels en Lotus Dinosaurus. Lotus startte een eigen verkoopkantoor in China. Het brutodividend wordt opgetrokken tot 12,40 EUR per aandeel. Lotus laat een van de fraaiste grafieken zien, waarbij de koers tot boven 1200 EUR uitsteeg.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content