AB InBev, Novartis, Philips, JPMorgan Chase

AB InBev, de grootste biergroep ter wereld, stak het Amerikaanse icoon Coca-Cola voorbij als de grootste drankengroep ter wereld.

AB InBev

AB InBev, de grootste biergroep ter wereld, stak het Amerikaanse icoon Coca-Cola voorbij als de grootste drankengroep ter wereld. Bovendien lukte AB InBev begin januari 2015 een doorbraak boven de horizontale weerstand op 95 EUR. Volgens het principe dat een weerstand een steun wordt en omgekeerd ligt hier momenteel de eerste horizontale steunzone. Nog was het niet gedaan met de pret, want het aandeel baande zich voor het eerst een weg door de psychologisch belangrijke barrière van 100 EUR. Technisch blijft AB InBev zich in de beste der werelden bevinden. Tot nader order blijft de trend zich à la hausse bewegen. Een beperkte correctie is mogelijk, maar ver zal die waarschijnlijk niet reiken.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Novartis

Het onverwachte besluit van de Zwitserse centrale bank om de koers van de CHF los te koppelen van de EUR veroorzaakte grote onrust op de financiële markten en deed de koers van heel wat Zwitserse aandelen crashen, zoals dat van Novartis. De koers van de CHF liep flink op en dat heeft als gevolg dat Zwitserse producten duurder worden op de internationale markten. Begin deze week kon de koers van Novartis wat herstellen van de zware verliezen, maar meer dan een technisch herstel lijkt dat niet te zijn. Op 90 CHF ligt de eerste horizontale weerstand voor Novartis. De dichtstbijzijnde steunzone bevindt zich op 85 CHF. Begeeft die het, dan kan de koers verder zakken richting 80 CHF.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Philips

Het Nederlandse elektronicabedrijf Philips kampt met een tegenvallende markt en kwam met een winstwaarschuwing voor het vierde kwartaal van 2014. Het gaat nu uit van een bedrijfsresultaat (ebitda) van 255 miljoen EUR, tegen 884 miljoen EUR in dezelfde periode van 2013. De winstwaarschuwing kwam niet onverwachts, zodat de koersschade meeviel. Bovendien wordt de koers ondersteund door de berichtgeving dat private-equityspelers KKR en CVC Capital Partners verregaande interesse hebben voor verlichtingsdivisie. Een doorbraak door de horizontale weerstand van 25 EUR genereert zelfs een technisch aankoopsignaal. De koers kan dan de top van 28 EUR weer opzoeken. Op 23 EUR bevindt zich de eerste steun.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

JPMorgan Chase

De resultaten voor het vierde kwartaal in de Amerikaanse banksector vielen tegen. JPMorgan Chase bijvoorbeeld zag zijn inkomsten met 2,8% op jaarbasis teruglopen, tot 22,51 miljard USD, terwijl de omzet uit aandelen en obligaties een achteruitgang van 13% op jaarbasis liet zien. De nettowinst van de grootbank kwam in het vierde kwartaal 7% lager uit op 4,93 miljard USD en per aandeel werd 1,19 USD verdiend. Ook de cijfers van collega’s Bank of America, Citigroup en zelfs Goldman Sachs bleven onder de verwachtingen. Op 54 USD ligt de eerste steunzone gevolgd door nieuwe steun op 50 USD. Rond 60 USD doemt sterke weerstand op.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Partner Content