Aardgas terug naar af

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Met het begin van winter in het noordelijk halfrond neemt ook het aardgasverbruik sterk toe. Toch ging de prijs de voorbije weken flink naar beneden.

In augustus daalde de aardgasprijs tot 2 dollar per miljoen British thermal units (Btu), de referentieprijseenheid. Dat was het laagste niveau sinds 2016. Aardgas wordt meestal duurder in aanloop naar het withdrawal season, de periode van november tot en met maart waarin de aardgasvoorraden per saldo dalen. Dat ging dit najaar gepaard met productieonderbrekingen als gevolg van tropische stormen. Daardoor klom de prijs begin november naar 2,8 dollar per miljoen Btu. De voorbije weken is aardgas teruggevallen naar 2,3 dollar.

Hoger marktaandeel

De lage prijzen hebben het voorbije decennium het marktaandeel van aardgas in de energiemix sterk doen toenemen. Dat ging vooral ten nadele van steenkool. Maar het hogere verbruik ging ook gepaard met een flinke stijging van de productie. Door de schalierevolutie was de Amerikaanse aardgasproductie nooit eerder zo hoog. Daardoor zijn ook de voorraden flink toegenomen. Na het vorige withdrawal season waren de aardgasvoorraden in de VS 22,3 procent lager in vergelijking met een jaar eerder. Dat is nu omgekeerd naar een surplus van 17,9 procent tegenover twaalf maanden geleden. Er is dus een overaanbod en dat zal op korte termijn niet worden weggewerkt. Uitvoer van aardgas is in theorie een oplossing, maar ook die komt niet zo snel op gang door de hoge investeringskosten voor de bouw van pijpleidingen en installaties die gas vloeibaar maken (lng). De lng-prijs is de voorbije twaaf maanden ook gedaald van 9,8 dollar een jaar geleden naar 5,6 dollar nu. In China, de op een na grootste markt, daalt de groei van de consumptie. Bovendien sloot China een overeenkomst met Rusland voor de aankoop van lng. Op termijn zal Rusland in bijna een derde van de Chinese lng-behoefte voorzien.

Inspelen met tracker

Een fysiek overaanbod corrigeert uiteindelijk zichzelf. Er zijn nu al signalen dat de meeste aardgasproducenten hun investeringen in 2020 zullen terugschroeven. Maar het duur een hele tijd voor dat een impact heeft op de output. Op korte termijn spelen de weersomstandigheden een meer doorslaggevende rol. Zo is de recente prijsdaling mee ingegeven door het vooruitzicht op een zacht begin van de winter in grote delen van de VS. Enkele stevige winterprikken begin 2020 kunnen zomaar de balans in de andere richting duwen. Een verdere terugval richting 2 dollar zou een interessante koopkans bieden voor aardgas. Inspelen kan via de ETFS Natural Gas tracker van de uitgever WisdomTree die op Xetra noteert met tickersymbool OD7L. Op Euronext noteren ook hefboomproducten met aardgas termijncontracten als onderliggende waarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content