A la hausse met Kraft Heinz

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Kraft Heinz is niet duur. We gaan à la hausse op dat Buffett-aandeel. Dat kan eenvoudig met de aankoop van een calloptie.

Zouden superbeleggers zoals Warren Buffett en 3G Global Food Holding zich kunnen vergissen bij de keuze van hun beleggingen? Wellicht wel. Zo sloeg Buffett de bal mis toen hij massa’s aandelen van IBM kocht op een moment dat het al lang niet meer goed ging met de computerreus.

Drie jaar geleden ontstond de fusiegroep Kraft Heinz Company. 3G, een van de belangrijkste aandeelhouders van AB InBev, had eerder Kraft Foods gekocht. Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Buffett was baas bij de ketchupgigant Heinz. Berkshire en 3G trouwden in 2015 en brachten als bruidsschat Heinz en Kraft in. Maar dat huwelijk blijkt tot vandaag geen succes.

Sommigen zijn beginnen te twijfelen aan het beoordelingsvermogen van de bejaarde Buffett. De omzet van Kraft Heinz zakt jaar na jaar, van 27,4 miljard dollar in 2015 tot 26,2 miljard dollar vorig jaar. Maar Buffett is een taaie rakker met een uniek trackrecord. De omzet is één zaak, winst is een andere. En de winst per aandeel stijgt wel. Voorlopig is dat te weinig om de aandeelhouders tevreden te stellen. Maar daar kan verandering in komen.

De koers van het aandeel heeft dit jaar al 30 procent hoger gestaan. Het aandeel is daardoor niet duur. Het kost slechts 1,1 keer de boekwaarde en 15 keer de verwachte winst voor dit jaar. Bovendien bedraagt het dividend, dat erg belangrijk is voor veel Amerikaanse beleggers, al 4,4 procent bruto. Kortom, we gaan à la hausse op dit Buffett-aandeel. Dat kan eenvoudig met de aankoop van een calloptie.

Koop de call jan 2019 met uitoefenprijs 65,00 dollar @ 2,17 dollar

Met dat contract kiezen we resoluut de weg omhoog. De aandelenkoers moet met 4,5 procent stijgen voordat de call in the money geraakt. Dat lijkt niet weinig, maar we hebben wel tijd tot 18 januari 2019. Pas als de aandelenkoers boven 67,17 dollar raakt (65 + 2,17), zal de intrinsieke waarde stijgen. We gaan ervan uit dat dit mogelijk moet zijn. Mochten Buffett en zijn 3G-vrienden het laten afweten, dan kunnen we de inzet (2,17 dollar) verliezen. Dat maximale verlies kunt u beperken door een call te schrijven met een hogere uitoefenprijs.

Schrijf de call jan 2019 met uitoefenprijs 75,00 dollar @ 0,51 dollar

De schrijver van dat contract haalt meteen 0,51 dollar binnen. De investering op de hele positie bedraagt dan 2,17 – 0,51 = 1,66 dollar. Dat is ook het grootst mogelijk verlies, als de aandelenkoers van Kraft Heinz onder 65 dollar blijft. Maar we gaan ervan uit dat de koers gaat stijgen. Onze winst zal maximaal zijn als de koers stijgt tot 75 dollar of hoger. We halen in dat geval 10 dollar binnen (75 -65), en aangezien we 1,66 dollar hebben ingezet, bedraagt uw winst dan 8,34 dollar. De verhouding tussen de potentiële winst en de inzet lijkt ons verantwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content