Adempauze op de beurzen

© reuters

Het was een vrij makke handelsdag dinsdag. De bedrijfsresultaten konden niet overtuigen, en aan het macrofront was er weinig nieuws. De Europese beurzen maakten van de gelegenheid gebruik om een adempauze in te lassen. De Eurostoxx 50 eindigde nagenoeg onveranderd. De Bel-20 leverde 0,4 procent in. De stijging van de olieprijs duwt vooral de energie- en oliewaarden hoger.

In Brussel stal Fagron (-11,8%) de show. Kort na de middag verloor het aandeel plots een derde van zijn waarde, om uiteindelijk 11,8 procent lager te eindigen. De koers was de voorbije dagen fors opgelopen tot 25 euro per aandeel in anticipatie op een mogelijke overname, maar het beurshuis Kempen maakte abrupt een einde aan die rally door een verkoopadvies te publiceren. Het rapport bracht nochtans geen nieuwe elementen aan het licht. Het beurshuis denkt dat door de hoge schuldenlast, de onzekerheid in de Verenigde Staten en de toenemende concurrentie een aandeel van Fagron 19 euro tot maximaal 25 euro per aandeel waard is voor een overnemer.

De Duitse autobouwer BMW (-1,19%) verraste door over het derde kwartaal een stijging van de bedrijfswinst met 4,3 procent te publiceren. De omzet steeg zelfs met 14 procent. BMW dankt die vrij goede cijfers aan de stijgende Europese vraag naar duurdere modellen, zoals de X-reeks. In China stabiliseerde de vraag, al had de markt erger gevreesd. De operationele winstmarge daalde lichtjes tot 9,1 procent, maar dat cijfer blijft binnen de vork van 8 tot 10 procent die BMW nastreeft. Het bedrijf bevestigt de vooruitzichten voor dit jaar, wat recordcijfers moet opleveren voor de winst en de omzet.

De stijging van de winst wordt wel aan de ketting gehouden door investeringen in nieuwe modellen, hogere personeelskosten en intense concurrentie. BMW knokt met Mercedes en Audi om de koppositie in het luxesegment. De modellen van BMW zijn gemiddeld iets ouder dan de concurrentie, wat volgend jaar druk op de verkoopprijzen van BMW kan zetten. Ook de evolutie van de verkoop van China baart nog zorgen.

Volkswagen (-2,05%) kreeg een nieuwe tikje. De Amerikaanse milieu-autoriteiten verdenken ook Porsche en Audi, twee dochtermerken van Volkswagen, ervan in de Verenigde Staten gesjoemeld te hebben met software in dieselmotoren om de milieutesten te manipuleren.

MDxHealth (+2,86%), een Waalse specialist in kankerdiagnose en -behandeling, heeft het beste kwartaal ooit achter de rug. De omzet steeg in het derde kwartaal met 17,1 procent tot 4,1 miljoen dollar. Na negen maanden is er een omzet van 11,9 miljoen dollar, of 44 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zorgde voor opluchting na een moeilijke eerste helft van het jaar. De stijgende verkoop is te danken aan extra investeringen in het verkoopnetwerk, maar die kosten wegen op het resultaat. Het nettoverlies liep in de eerste negen maanden op tot 10,3 miljoen euro. De kaspositie is gedaald tot 35 miljoen euro. Dankzij het sterke derde kwartaal bevestigt het bedrijf de verwachtingen voor dit jaar. MDxHealth mikt dit jaar op een omzet van 16 tot 20 miljoen euro.

Het Nederlands chemiebedrijf DSM (+2,12%) publiceerde derdekwartaalcijfers die licht boven de verwachtingen uitkwamen. Het bedrijf verwacht over heel 2015 een stijging van de winst.

Nog in Nederland moest het postbedrijf PostNL (-20,3%) waarschuwen dat de winst volgend jaar zal dalen, om pas tegen 2020 terug het niveau van dit jaar te halen. Het bedrijf worstelt met de dalende postvolumes in Nederland en gaat 200 miljoen euro extra besparen.

De Zwitserse bank UBS (-4,5%) rapporteerde een verdrievoudiging van de winst in het derde kwartaal, maar die resultaten bleven onder de verwachtingen. Er loopt ook een onderzoek tegen de bank over de mogelijke betrokkenheid bij het corruptieschandaal rond de wereldvoetbalbond FIFA.

Woensdag worden in de Verenigde Staten nieuwe werkgelegenheidscijfers gepubliceerd. Die worden scherp in de gaten gehouden als sleutelvariabele in het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Ageas, ING en Facebook maken hun derdekwartaalresultaten bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content