Actelion trekt dividend fors op

Het grootste biotechnologiebedrijf van Europa Actelion heeft beleggers met een stevige dividendverhoging verrast. Het is wachten op goedkeuring voor de opvolger van de bloeddrukverlager Tracleer.

Het dividend wordt in 2012 met 25% verhoogd naar CHF 0,80 per aandeel. Dit jaar ziet het bedrijf de winst met een enkelvoudig cijfers stijgen en met dubbele cijfers in 2015.

De jaarresultaten waren volgens ABN Amro solide. De kerninkomsten stegen met 12% tot CHF 537 miljoen, ofwel CHF 3,70 per aandeel.

De totale omzet daalde met 3,8% tot CHF 1,73 miljard. Analisten gingen uit van dezelfde cijfers.

Het patent op het medicijn Tracleer, goed voor 87% van de omzet, verloop in 2016. De opvolger is in de fase van goedkeuring, en dat komt de verwachting ten goede. De bloeddrukverlager kan ook worden gebruikt bij de behandeling van de zeldzame longziekte PAH.

De werkzame stof van Tracleer vormt ook de basis voor andere medicijnen die het biotechbedrijf in ontwikkeling heeft, maar het is de vraag of het onderzoek daarvoor kan worden bekostigd uit de inkomsten van alleen dit medicijn.

De speculatie over een mogelijke overname van Actelion door Bristol Myers of Amgen is verdwenen maar kan weer oplaaien. Het aandeel is niet duur. ABN Amro blijft koper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content