Achter Spanje wachten de Italiaanse problemen

De problemen voor de Spaanse banken stapelen zich maar op en er lijkt geen einde aan te komen. Het percentage probleemkredieten in Spanje is in juli opgelopen tot 10%, het hoogste percentage sinds 1994. De data zijn afkomstig van de centrale bank en dus betrouwbaar.

De kans is bovendien groot dat het aantal probleemkredieten nog gaat oplopen, gezien de problemen op de vastgoedmarkt. Die problemen zijn nog niet achter de rug, algemeen wordt verwacht dat de vastgoedprijzen in de komende maanden nog verder gaat dalen.

Tegen die achtergrond lijkt het weinig waarschijnlijk dat de Spaanse banken aan een ingrijpend steunplan gaan kunnen ontkomen.

Op eigen kracht gaan die banken er nooit in slagen om de huidige problemen te boven te komen. De werkloosheidsgraad bedraagt 25% en de besparingsmaatregelen gaan de crisis alleen nog dieper maken.

Experiment met de euro zal op losse schroeven komen te staan

Het echte slechte nieuws wacht volgens sommige analisten nog wat verder dan Spanje, meer bepaald in Italië. Wanneer het daar misgaat, zijn de gevolgen nauwelijks te overzien. Italië heeft een BBP dat het Spaanse met nog eens de helft overtreft. Italië redden zal dus bijzonder moeilijk zijn.

Komt Italië in de problemen, dan gaan de twijfels over het experiment dat de euro is alleen maar toenemen. Op dat moment zal duidelijk worden of de euro inderdaad nog levensvatbaar is, dan wel of de Europese eenheidsmunt zo snel mogelijk moet worden begraven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content