ABB vorige week fors in koers gestegen

Een stijging van 0,7% voor de StoXX50 klinkt niet indrukwekkend maar het zijn wel “zwaargewichten” die de afgelopen week forse koerswinsten lieten zien.

Onder de term zwaargewicht valt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer zeker ABB (Asea Brown Boveri). De koers van Zwitsers/Zweedse industriële groep steeg de afgelopen week met 8,5% in waarde.

De basis voor de koersstijging waren natuurlijk de gepubliceerde cijfers afgelopen week. Het waren de eerste kwartaalcijfers onder leiding van de nieuwe topman Ulrich Spiesshofer en ze lieten een sterk beeld zien. In haar belangrijkste markten, China en Duitsland, werd er groei gerealiseerd in de maanden van juli tot september.

Kleinere orders waren op jaarbasis gezien nu ook positief.

Spiesshofer toonde zich redelijk optimistisch over de rest van het jaar. Natuurlijk houdt een professionele manager een slag om de arm. “Op korte termijn zijn er onzekerheden” is dan ook de standaarduitdrukking.

Maar zo vervolgt hij: “ABB zal haar inspanning op het gebied van marketing en ontwikkeling van nieuwe producten opvoeren”.

Daarnaast zal het concern ook haar diverse sectoren meer laten samenwerken. In de laatste opmerking lezen we dat de kostenbesparingen verder zullen gaan. Het is opvallend dat een bedrijf uit relatieve dure landen (Zwitserland/Zweden) zich zo weet te positioneren.

En daarnaast ook redelijk vertrouwen heeft in de toekomst. De koers van het aandeel kwam op het hoogste niveau van het jaar terecht en dichtbij het hoogste niveau (april 2011) van de afgelopen 5 jaar.

Het is het thema van de beurzen op dit moment. Bedrijven die winstgroei weten te bewerkstellingen in dit moeilijke klimaat zullen de komende tijd het wel goed blijven doen.

Met een verwachting van rond Zwfr 1,40 per aandeel is de koerswinst verhouding 16 voor een industriële firma natuurlijk relatief hoog.

Maar het bedrijf is alleszins kansrijk dat dit niet de grootste zorg behoeft te zijn. Zeker met een verzwakking van de Zwitserse frank. Het dividend van 3,2% geeft daar ook steun aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content