Aangekondigde maatregelen mogen niet op lange baan worden geschoven

Na de Europese Centrale Bank was gisteren nu ook de Amerikanaanse centrale bank volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas op de afspraak. Wat we kregen uit de Verenigde Staten is voor de markten voor risicoactiva zo een beetje het beste van al de werelden.

Er wordt elke maand voor USD 40 miljard hypotheek gerelateerde producten gekocht, tot dat de werkloosheid lagere niveaus gaat opzoeken. Met andere woorden, het is dus dus open ended.

Er staat geen limiet op hoeveel er gekocht wordt. Dus als je nu gelooft dat de impact op de reele economie eerder beperkt zal zijn, betekent dit alleen maar meer liquiditeitsinjecties.

Geen wonder dus volgens Philippe Gijsels dat de markten fors hoger gaan.

Het einde van de beurshausse nog niet in zicht, koersen kunnen nog hoger

En het ziet er wat Gijsels betreft naar uit dat er nog meer potentieel is. Vergeet niet dat bij het vorige rondje QE in de VS de markt steeg van Augustus 2010 tot Juni/Juli 2011.

Laat ons nu hopen dat van de huidige ademruimte gebruik wordt gemaakt om de broodnodige structurele maatregelen te nemen.

Dat is meteen ook de grootste zorg, niet alleen die van Philippe Gijsels maar ook die van alle andere analisten. Want als de druk van de markten wegvalt is het risico niet denkbeeldig dat die maatregelen op de lange baan worden geschoven.

Een dergelijke evolutie zou volgens Gijsels door de financiële markten allesbehalve op prijs worden gesteld, de ontgoocheling zou groot kunnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content