Aandeelhouders SABMiller klinken op royaal bod

© belga

Op de beurzen leek het opnieuw nazomer, met slecht nieuws uit China dat woog op het sentiment. De zwakke import- en exportcijfers wijzen op de fragiele toestand van de Chinese en mondiale economie.

De slechte gang van zaken in China en het Volkswagen-schandaal wogen ook op het vertrouwen van de Duitse beleggers en analisten. De grootste slachtoffers van de dag zijn de grondstoffenbedrijven en de autoproducenten. Dankzij een stabiele opening op Wall Street bleven de verliezen op de Europese beurzen beperkt tot 0,5 à 1 procent. De Bel-20 verloor 0,7 procent. Het zwaargewicht Engie ging met 3,67 procent achteruit, maar er ging een interim-dividend van 0,5 euro van het aandeel.

AB InBev (+1,68%) heeft een principeakkoord voor de overname van concurrent SABMiller (+9,02%). De raad van bestuur van SABMiller gaat akkoord met een bod van 44 pond per aandeel, wat overeenkomt met een overnameprijs van 69 miljard pond. Dat is een stevig prijskaartje. Het bod ligt 50 procent boven de beurskoers van SABMiller van begin september, net voor AB InBev officieel interesse voor SABMiller toonde.

AB InBev betaalt 27 keer de winst en 3,5 keer de boekwaarde van dit jaar. Een andere maatstaf leert dat de ondernemingswaarde van SABMiller 20 keer de bedrijfscashflow bedraagt, wat ook heel prijzig is, temeer omdat AB Inbev bij het goed geleide SABMiller minder besparingen zal kunnen realiseren. Ook de synergievoordelen zijn beperkt. Analisten verwachten daarom dat de deal pas in 2022 waarde zal creëren voor de aandeelhouders van de AB InBev.

Toch wil AB InBev diep in de buidel tasten, omdat de organische groei onder druk staat en SABMiller toegang biedt tot een aantal interessante groeimarkten. Een nieuwe kapitaalverhoging om de overname te financieren zou niet nodig zijn, omdat AB Inbev ongeveer 41% van het overnamebedrag kan betalen met eigen aandelen. De controlerende aandeelhouders achter SABMiller, Altria en Bevco, ruilen op die manier hun aandelen SABMiller in voor aandelen van AB InBev. Opvallend is dat de beurskoers van SABMiller 10 procent onder het bod van AB InBev blijft. De markt heeft duidelijk nog twijfels over de slaagkansen.

Solvay (-2,35%) neemt het Duitse EPIC Polymers over, een bedrijf dat kunststoffen versterkt met glasvezel om metaalonderdelen in auto’s te vervangen. De overname sluit aan bij de strategie om auto’s en vliegtuigen lichter en energiezuiniger te maken.

De Zwitserse grootbanken krijgen wellicht stevige kapitaalbuffers opgelegd door de Zwitserse toezichthouder. Voor elke 100 euro activa zouden ze 5 euro eigen vermogen moeten aanhouden. Die eenvoudige berekening van de kapitaalbuffer wijkt af van de klassieke berekening, die rekening houdt met het risicoprofiel van de activa. Wereldwijd is een minimumratio van 3 procent afgesproken. Dat moet de banken voldoende bestand maken tegen financieel onheil en voorkomen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de redding van banken.

UBS (-1,05%) en Credit Suisse (-0,6%) komen ongeveer 1 procentpunt tekort om die kapitaalratio te halen. Dat betekent dat ze de volgende jaren ofwel minder dividend kunnen uitkeren, ofwel hun eigen vermogen moeten versterken met een kapitaalverhoging. De Zwitserse banken protesteren en wijzen erop dat die berekening van kapitaalbuffers afgestemd is op de Amerikaanse banken en dus vooral de Amerikaanse banken ten goede komen. Zwitserland wil met zijn strenge kapitaalbuffers de banken die te groot zijn om failliet te laten gaan, zo veilig maken dat ze niet failliet kunnen gaan. Het balanstotaal van de Zwitserse grootbanken bedraagt 3 keer het Zwitserse bruto binnenlands product. Het Zwitserse parlement vraagt zelfs een eenvoudige kapitaalratio van 6 procent.

De Duitse softwarereus SAP (+5,35%) presenteerde sterke resultaten over het derde kwartaal. De vergelijkbare omzet steeg met 17 procent en de bedrijfswinst dikte aan met 19 procent, wat beter is dan verwacht. SAP lijkt dus vlot over te schakelen naar de verkoop van meer cloudgebaseerde toepassingen, zonder in te leveren op zijn marges. Bedrijven kopen minder licenties op softwarepakketen aan, maar abonneren zich op cloudtoepassingen. Die overstap kan op korte termijn wegen op de inkomsten van de softwarebouwers, maar levert op lange termijn een stabielere bron van abonnee-inkomsten op.

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (-0,03%) heeft na behoorlijke derdekwartaalresultaten zijn winstverwachting voor dit jaar licht opgetrokken. De omzet zakte weliswaar met 7,4 procent, maar die daling is integraal te wijten aan de sterke dollar. Johnson & Johnson boekt de helft van zijn inkomsten buiten de Verenigde Staten. De vergelijkbare winst lag ruim boven de marktverwachtingen. Het bedrijf kondigde ook aan voor 10 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. Op die manier koopt het bedrijf een kleine 4 procent van de aandelen in. Dankzij zijn grote kaspositie en zijn lage schuldgraad blijft er ook ruimte voor overnames. Beleggers vragen zich af of Johnson & Johnson zal uitpakken met een grote overname om zijn portefeuille van goed verkopende geneesmiddelen uit te breiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content