859,6877 dollar…
Het bovenstaande bedrag komt niet overeen met de prijs van een softwareprogramma dat door Ciena verkocht wordt. Of zelfs niet de prijs van de nieuwste smartphone.
Maar volgens Arnaud Delaunay van Leleux wel met de koers van het aandeel Ciena op zijn piek in september 2000. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het jaar 2000 in de leerboeken economie gebruikt wordt om een financiële zeepbel te definiëren.
Om de sector van de leveranciers van telecomapparatuur te analyseren, moeten de beleggers eerst begrijpen waarom hun beurskoers als sneeuw voor de zon is gesmolten.
Naar aanleiding van het uiteenspatten van de internetzeepbel zijn de telecomoperatoren (zoals AT&T, BT Groep, Deutsche Telekom,…) die de crisis overleefden overgegaan tot drastische ingrepen zoals de bevriezing van hun investeringen.
En dit was natuurlijk rampzalig voor hun toeleveranciers (zoals Ciena, Alcatel-Lucent, Cisco Systems,…) die net op dat moment zwaar aan het investeren waren in onderzoek&ontwikkeling naar nieuwe oplossingen voor mobiele netwerken.
Erger nog, de toeleveranciers hadden vaak beslist om de investeringsprojecten in nieuwe netwerken van hun klanten voor 100% te financieren om alzo hun belangrijkste leverancier te worden.
Maar het succes van de grote telecomoperators bleef uit en de rest van het verhaal is volgens Arnaud Delaunay intussen bekend. Deze terugblik op de geschiedenis van de internetzeepbel hebben we nodig om te begrijpen dat de comeback van de
telecomtoeleveranciers pas zal gebeuren op het moment dat de telecomoperatoren besluiten om zwaar te investeren in hun netwerken.
7 en 13 november 2012
De Amerikaanse telecomoperator AT&T kondigde aan zo’n “22 miljard dollar per jaar vrij te maken voor investeringsuitgaven in de komende 3 jaar” (aangekondigd op 7 november van dit jaar). Het doel is de modernisering van zijn netwerken voor vaste telefonie en maar ook deze voor mobiele telefonie (4G).
Die dag gingen de koersen van alle telecomtoeleveranciers fors de hoogte in en Ciena (die 15,5% van zijn omzet met AT&T realiseert) was de grootste stijger van de dag met een koerswinst van 10%.
Op 13 november 2012 was het de beurt aan Cisco
Systems. De groep verrastte met de publicatie van resultaten die boven de verwachtingen van de analisten lagen. Hierdoor kreeg de sector opnieuw een duwtje in de rug.
Bovendien verklaarde Cisco Systems dat de “vraag van de Amerikaanse telecomoperatoren sinds oktober van dit jaar aan het herstellen is”.
Tenslotte was het eind november 2012 de beurt aan ratingbureau Moody’s dat verklaarde dat “het jaar 2013 nog steeds moeilijk zal zijn voor de telecomoperatoren”.
Maar dat “om betrouwbare, veilige, snelle en efficiënte netwerken te kunnen aanbieden en hierdoor een competitief voordeel te hebben” de telecomoperatoren “hun investeringsuitgaven zullen moeten opdrijven”. De positieve nieuwsstroom voor de sector van de toeleveranciers bleef hierdoor aanhouden.
Een zeer volatiel aandeel
Sinds 2000 waren er slechts vier boekjaren positief voor Ciena en de schuldenlast is nog steeds zeer hoog. Ziehier de belangrijkste redenen waarom het aandeel zo volatiel is. Maar vreemd genoeg zijn 69% van de analisten positief over dit aandeel en 67% voor Cisco Systems.
De volgende resultatenpublicatie (Q4/2012) is voorzien voor 13 december 2012. De waarderingsratios zijn volgens Arnaud Delaunay hoog net zoals de schuld.
Dynamische beleggers geeft hij het advies op te bouwen rond 14 dollar om in te zetten op de stijgende investeringen van de telecomoperatoren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier